Žene koje se bore sa sindromom policističnih jajnika znaju koliko je to neugodna pojava. Simptomi su veoma frustrirajući, a žene se često osjećaju kako nemaju nikakvu kontrolu nad svojim tijelom. Mi vas danas pobliže upoznajemo sa sindromom policističnih jajnika i učimo vas kako da vratite kontrolu nad svojim tijelom.

U svijetu se mjesec septembar obilježava kao mjesec sindroma policističnih jajnika kada se radi na edukaciji žena da bi se što lakše i uspješnije izborile sa ovim problemom.

Ovaj sindrom je jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja sa kojima se susreću žene širom svijeta i obično je on objašnjenje za mnoge veoma neugodne simptome koje doživljavaju. Na svu sreću postoji nekoliko efektnih prirodnih načina da pod kontrolom držite simptome uzrokovane ovim sindromom.

Šta je sindrom policističnih jajnika?

SPJ je hormonalni poremećaj koga odlikuju simptomi poput:

* Istanjivanja kose, ali i pojačanog rasta dlaka na licu.
* Problema sa kožom, akni i tamnih mrlja.
* Gojenja, posebno u predjelu struka.
* Neregularnog menstrualnog ciklusa.
* Neplodnosti.

Svi ovi simptomi su veoma zastrašujući posebno za žene koje pokušavaju ostati u drugom stanju. Još više zastrašujeće je to što ljekari još uvijek nisu sigurni šta too uzrokuje SPJ. Neke žene postanu rezistentne na insulin što uzrokuje da jajnici proizvode previše muških hormona, a upravo taj povećan nivo androgena uzrokuje hormonalni disbalans i sve simptome koje smo naveli. Ono što ljekari sa sigurnošću znaju jeste da je sindrom policističnih jajnika obično nasljedan i da je neizlječiv.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-sad-worried-woman-image13830778Liječenje i tretmani

Liječenje varira od samih simptoma koje žena ima, a može da uključuje:

* Kontracepcijske pilule za regulaciju menstrualnog ciklusa.
* Indukciju ovulacije za povećanje plodnosti.
* Lijekovi koji blokiraju androgen i povećavaju osjetljivost na insulin.
* Lijekovi za smanjnje rasta dlaka.
* Tretmani za akne i probleme sa kožom.

Da biste se bolje i uspješnije nosili sa ovom bolešću može vam pomoći i poseban plan ishrane te vježbanja.

Dijeta

Najvažnija stavka jeste da regulišete nivo insulina u krvi, a to počinje sa ugljenim hidratima. Hrana bogata ugljenim hidratima i vlaknima drži nivo insulina niskim, dok ugljeni hidrati bogati šećerima uzrokuju podizanje nivoa insulina.

Treba da unosite što više ugljenih hidrata koji su bogati vlaknima, a siromašni šećerima.

Ishrana treba da bude bogata voćem, povrćem, biljnim proteinima, bjelančevinama, posnim mesima te zdravim mastima. Vodite računa da unosite isključivo proizvode od cjelovitih žitarica i kupujte namirnice koje ne sadrže šećer.

Vježbanje

Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika je veoma teško da izgube kilograme i zato je redovna vježba neophodna.

Posavjetujte se fitnes trenerom koji će vam zadati, za početak, lagani plan vježbanja, a možete početi i sa žustrijom šetnjom nakon svakog obilnog obroka. Isto tako, možete pronaći aktivnost koja vas zabavlja kao što su košarka, fudbal, vožnja bicikla ili kikboks.

Pokušajte vježbati pet dana nedjeljno, po sat vremena.

Izvor: lifepressmagazin.com