Čovjek u prosjeku dnevno izgubi preko 100 dlaka sa glave i to je sasvim normalno. Ipak postoje stanja koja uzrokuju prekomjerno opadanje kose, a mi vas upoznajemo sa nekima od njih.

U biblijska vremena, kosa je bila zaštitni znak žena, ona je bila znak njihove slave, ženstvenosti i njoj se pridavala velika pažnja. U današnje vrijeme žene godišnje troše milijarde dolara da bi njihova kosa izgledala savršeno i zato može biti veoma poražavajuće kad kosa počne neumjereno da opada.

Opadanje kose može pogoditi žene svih starosnih dobi i etničkih grupa bez izuzetaka, a razlozi mogu biti razni. Mi vam otkivamo najčešće uzročnike opadanja kose.

Trudnoća

Trudnoća ženskom tijelu donosi mnoge promjene, a jedna od njih je i opadanje kose. Kad je žena trudna primarni zadatak tijela je da nahrani fetus te većina nutrijeneta i krvi odlazi upravo u stomak pa kosa može biti uskraćena što dovodi do opadanja. Dobra vijest je da se nekoliko mjeseci nakon poroda sve vraća u normalu.

Nepravilan rad štitne žlijezde. Nepravilan rad štitnjače i prebrz metabolizam mogu dovesti do opadanja kose. Previše aktivna štitna žlijeda proizvodi previše hormona tiroksina koji značajno ubrzava metabolizam što može biti korisno za vašu liniju, ali ne i za kosu.

Ženska ćelavost

Drage dame, ako ste mislile da ćelavost pogađa samo muškarce onda vam odmah kažemo da niste u pravu. Žene često imaju genetsku predispoziciju za ćelavost, a ćelavost je veoma teško zaustaviti. Obično počinje na tjemenu i širi se sve do ušiju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-loosing-hair-stressed-young-image44260368Slaba ishrana

Zdrava, raznovrsna hrana, bogata nutrijentima nije važna samo za opšte zdravlje vašeg organizma već i za kvalitete kose. Sva hrana koja sadrži konzervanse, vještačke boje i aditive može uzrokovati opadanje kose i zato ih čim prije zamijenite hranom bogatom vlaknima, vitaminima i mineralima. Uopšte izbjegavajte industrijski prerađenu hranu.

Frizura

Ako kosu stalno namještate na isti način, ako je stalno vežete u rep ili punđu to može dovesti do jedne vrste alopecije što izaziva opadanje kose uslijed čupanja. Ovaj problem često pogađa žene afroameričkog porijekla koje svoju kosu pletu u male sitne pletenice.

Trauma ili šok

Opravak od nekog oszbiljnog šoka kao što je saobraćajna nesreća ili smrt u porodici može dovesti do naglog opadanja kose. Može ga izazvati šok uslijed teške bolesti gubitka drage osobe pa čak i rođenje djeteta.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti u organizmu zdrave ćelije identifikuju kao štetna tijela i napadaju ih. Tu spadaju celijakija, psorijaza, lupus i mnoge druge koje sa sobom mogu donijeti i opadanje kose.

Izvor: lifepressmagazin.com