Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedio je za 12.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koje su namijenjene za najugroženije kategorije stanovnika koji će moći da ih dobiju besplatno.

I komercijalne vakcine bi trebalo da budu nabavljene do kraja mjeseca, tako da će vakcinacija početi čim budu distribuisane u zdravstvene ustanove.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je za nabavku vakcina namijenjenih za najugroženije kategorije koje će biti besplatno vakcinisane izdvojeno oko 87.600 maraka. Dodali su da količine za te kategorije određuje Institut za javno zdravstvo RS uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a da Fond sprovodi postupak nabavke putem javnog tendera.

– Inače Institut za javno zdravstvo i domovi zdravlja sami nabavljaju određene količine vakcina za građane koji žele da se vakcinišu, a njima su vakcine dostupne po komercijalnim cijenama koje određuju te ustanove – dodali su u Fondu.

U Institutu za javno zdravstvo RS rekli su da bi vakcinacija i za ugrožene kategorije i za one koji žele da kupe komercijalnu vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo da počne već krajem mjeseca.

U toku je procedura nabavke komercijalnih vakcina, koja bi trebalo da bude završena do kraja mjeseca, kada će biti poznata i njihova cijena – istakli su u Institutu.

U domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine širom RS kažu da već imaju pacijenata koji su zainteresovani da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

– Naše medicinsko osoblje je spremno da čim vakcine budu distribuisane krene sa vakcinacijom – rekli su u većini domova zdravlja u RS.

Stanovnici Srpske lani su za vakcinaciju, odnosno za komercijalnu vakcinu trebali da izdvoje oko 20 maraka.

Ugrožene kategorije

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su do sada ugrožene kategorije kojima je obezbijeđeno besplatno vakcinisanje obično bili pacijenti na hemodijalizi, koji boluju od šećerne bolesti – insulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama, kao i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu.

– Besplatne vakcine su namijenjene i za djecu oboljelu od cistične fibroze pluća, oboljele od mišićne distrofije i multiple skleroze, oboljele od malignih bolesti koji su završili sa prijemom hemoterapije i nemaju kliničkih znakova bolesti – istakli su u Fondu.

Izvor: glassrpske.com