Postanemo nervozni kada u svome ormaru ne možemo pronaći majicu ili hlače koje smo baš taj dan htjeli obući.  I onda šta se događa? Izbacimo svu odjeću  kako bi pronašli odjevni predmet koji želimo. I tu nastane haos. Napravimo još više nereda.

Da biste riješili ovaj problem, morate se upitati zašto je uopšte došlo do takvog haosa? Oni koji puno rade će reći da je to zbog nedostataka vremena. Žene u većini slučajeva stvore haos u svom ormaru zbog toga što skupljaju stvari. Čuvaju odjevne predmete svojih baka, nadajući se da će se to jednog dana vratiti u modu. Čuvaju odjeću koja im više ne pristaje jer se nadaju da će im jednog dana opet pristajati. Ormar na kraju postane mjesto za skladištenje nepotrebnih stvari, a zapravo bi se u njemu trebala nalaziti odjeća koju volite i redovno nosite.

Vrijeme je da organizujete svoj ormar. Kako bi Vam malo olakšali posao, donosimo Vam nekoliko savjeta.

1. Riješite se nepotrebnog

Prvo što trebate napraviti je izvaditi sve odjevne predmete iz ormara. Pregledati svu odjeću te ustanoviti koji su to odjevni predmeti koje volite, koji Vam pristaju i koje redovno nosite. Svu odjeću koju do sad niste nosili, znači da ni nećete. Sve ono što ne nosite maknite iz svoga ormara. Operite, poklonite nekome ili donirajte.

Slike: freshome.com, hgtvremodels.com

 

2. Sortirajte

Nakon što ste izabrali odjevne predmete koje volite i koje redovno nosite, sortirajte ih. Hlače na jednu stranu, haljine i suknje  na drugu, košulje na treću i tako redom. Nemojte miješati stvari, jer ćete na taj način teže pronaći željeni odjevni predmet. Svaka vrsta odjevnog predmeta treba imati svoje mjesto.

Slike: pinterest.com/pin/220746819207086565/, designocd.com

 

3. Poštujte godišnja doba

Smjena godišnjih doba znači i smjenu garderobe. Držati zimsku odjeću u ormaru za vrijeme ljeta ili obratno je nepotrebno. Prilagodite sadržaj svog ormara trenutnom godišnjem dobu, sve ostalo pospremite na neko drugo mjesto.

Slike: lowes.com, shelterness.com

 

4. Obuća

Obuća nam zauzima jako puno prostora. Ako nemate ormar, onda Vam ne preostaje ništa drugo nego da ih držite u kutijama. Super je imati prozirne kutije, tako da možete vidjeti u kojoj se što nalazi, a ako imate kartonske kutije, označite na svakoj njen sadržaj.

Slike: agirlandagluegun.com, topdreamer.com

5. Posteljina  

Gdje držite posteljinu? Pomiješanu sa ostatkom odjeće? Donosimo Vam super ideju za urednu posteljinu koja će Vam uvijek biti pri ruci. Opranu i ispeglanu posteljinu umetnete u odgovarajuću jastučnicu. Tako će uvijek biti uredno složena.

Slike: listotic.com

 

6. Šalovi i marame

I oni trebaju svoj prostor. Moraju biti uredno složene, ali da zauzimaju čim manje prostora. Ne brinite, možete ih sve staviti na jednu vješalicu. Evo kako:

Slike: diyncrafts.com, pinterest.com/pin/443393525784871380/

 

7. Torbe

Cipele i torbe su ženska strast, to svako zna. Da bi bile dobro očuvane i lijepo složene, namijenite im jedan kutak. Ne zaboravite koristiti vrata, mogu dobro poslužiti pri organizaciji torbi.

Slike: babble.com, buzzfeed.com

 

8. Organizacija čarapa i ostalih sitnih komada

Ovo je uvijek problem. Puno sitnih komada na hrpi rezultira težim pronalaženjem pravoga. Budite kreativni i stanite na kraj ovom problemu. Evo nekoliko primjera kako.

Slike: buzzfeed.com, designeverydayblog.com, cafr.ebay.ca, jossandmain.com

 

9. Koristite kutije

Kako bi sve imalo svoje mjesto, kutije su pravo rješenje. Za svaku vrstu stvari u svom ormaru, nabavite kutiju.

Slike: turnstylevogue.com, bhg.com, projectnursery.com

Izvor: magishome.com