Szolaakvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Tumor Hipofize, Kušingova bolest i mogućnost začeća

Pitanje: Poštovani dr Zolak, ja sam iz  Tuzle i bolujem od Tumora Hipofize i Kušingovog poremećaja. Operisama sam i sada je sve pod kontrolom. Interesuje me da li smijem ostati trudna sa tim dijagnozama i da li je uopšte moguće to? Unaprijed vam hvala. J.T.N.

Odgovor: Kušingova bolest ili sindrom su ozbiljna oboljenja koja ako se ne liječe, ili pak dijagnostikuju u toku trudnoće, mogu imati iste takve, ozbiljne posljedice po zdravlje majke i djeteta. Tumor hipofize uzrokuje pojačano lučenje određenog hormona, čiji je ciljni organ nadbubrežna žlijezda. Nadbubrežna žlijezda ( kora nadbubrežne žlijezde) zbog pretjerane stimulacije izlučuje velike količine kortizola, ili hormona stresa, koji dovodi do poremećaja u cijelom organizmu, a ima negativan uticaj i na reproduktivnu funkciju. Ovaj negativan uticaj se manifestuje poremećajem menstrualnog ciklusa, ovulacije, i poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju. Neliječen Kušingov sindrom, ako i dođe do trudnoće, u toku iste dosta često uzrokuje komplikacije, poput pobačaja, prijevremenog poroda, mrtvorođenosti, preeklampsije, i dijabetesa. Većina komplikacija se odnosi na plod, dok je preeklampsija stanje koje može dovesti do eklampsije, tj. jedne od rijetkih, i hitnih, situacija kada su u pitanju život i majke i bebe. Zbog svega ovoga se ne preporučuje trudnoća dok se Kušing ne izliječi. Kako navodite da ste operisani, i pretpostavljam izliječeni, nema razloga za izbjegavanje trudnoće, pod uslovom da je hormonski status uredan, i da su menstruacije isto takve, kao i ovulacija.

Bol tokom određene seksualne poze

Pitanje: Pozdrav! Kada imam spolni odnos, osjetim bol u donjem dijelu stomaka, ali samo kada imam seks sa „zada“. Ne znam zbog čega? J.J.

Odgovor: Bol pri toj pozi mogu izazvati varijacije u anatomiji genitalnih organa (dužina penisa i položaj materice, odnosno grlića materice), kao i neka patološka stanja koja dovode do stvaranja priraslica u trbušnoj duplji ( jake upale, apscesi, tumori, ciste jajnika, endometrioza). Ako niste imali ništa od navedenog, i sada nemate neku upalu, recimo mokraćne bešike, jedino što preostaje je da ne praktikujete tu pozu, ili da budete obazriviji i nježniji u toku odnosa, jer je onda gotovo sigurno bol posljedica ugla penetracije, koji dovodi do jačeg kontakta penisa i grlića materice.

Mogućnost začeća uslijed analnog seksa

Pitanje: Poštovanje, ja imam jedno pitanje na koje sam čitala razne odgovore: jedni kažu da je moguće, dok drugi pak tvrde da nije pa me zanima Vaše mišljenje i Vaš odgovor.. Pitanje glasi : Da li je putem analnog seksa moguće ostati u drugom stanju ako partner prilikom odnosa svrši unutra? Hvala unaprijed na odgovoru 🙂 E.S. (18)

Odgovor: Ovdje je riječ o jednom od sistema u organizmu svake osobe, koji se zove digestivni sistem, i služi prvenstveno za unos hranjljivih materija, i eliminaciju produkata probave. Šta god uđe, i na koji god kraj tog sistema uđe, ne može dovesti do trudnoće, jer je trudnoća (ako isključimo raritete poput vanmaterične-abdominalne, u trbušnoj duplji trudnoće) rezervisana za reproduktivni sistem. Pretpostavljam da vas u nedoumicu dovodi blizina vagine i izlaznog kraja digestivnog sistema, ali u ovom slučaju blizu ne znači i dovoljno. Odgovor, da rezimiram, je ne – nije moguće ostati u drugom stanju na takav način.