Kada biramo kuhinju za svoj dom najviše pažnje posvećujemo tome da bude funkcionalna i cjenovno prihvatljiva. Ne razmišljamo toliko o boji kuhinje, ali tu griješimo.

Poznato je da boje utiču na naše raspoloženje. Za svaku prostoriju u našem domu postoji idealna boja. Prema riječima stručnjaka, bijela boja je jedna od boljih boja za kuhinju.  Bijela boja je svježa, izaziva veselje, te  mali prostor čini vizualno većim.  To je boja koja simbolizuje eleganciju i otmjenost. Istovremeno je jedna od glavnih obilježja minimalističkog stila uređenje.

Slike: mdfyw.com

U današnje vrijeme bijele kuhinje su jako popularne, bez obzira na to što ih je teže održavati.  Neki kuhinju bijele boje smatraju previše sterilnom. U kombinaciji sa ostalim bijelim elementima u uređenju interijera ova tvrdnja može biti i djelimično tačna.

Ako želite razbiti sterilnost, preporučuje se kombinovanje bijele boje s drugim, jačim bojama.  Iako je možete kombinovati sa bilo kojom bojom,  stručnjaci preporučuju crnu, zelenu, plavu, žutu  ili crvenu boju. Ako imate manjak svjetlosti u svome domu ili je prostor predviđen za kuhinju izrazito mali, onda je bijela kuhinja savršen odabir za Vas. Prostor će učiniti svijetlijim i vizualno većim.

Slike: housetohome.co.uk

Ovo sve Vam se ne čini dobrom idejom jer smatrate da je kuhinju u bijeloj boji izuzetno teško održavati čistom?  Istina, bijele kuhinje visokog sjaja iziskuju više truda i vremena. Ponekad je frustrirajuće jer svako malo vidite neki otisak prsta? Taman kada pomislite da ste sve očistili, ugledate neku mrlju?. Osim uobičajenih sredstava za čišćenje koje inače koristite donosimo Vam i nekoliko malo drugačijih, ali učinkovitih savjeta.

Slike: mdfyw.com, housetohome.co.uk

1. Otisci prstiju

Kako se riješiti otisaka prstiju? I za to postoje učinkovita rješenja. Prljavštine se možete na učinkovit način riješiti, a da pritom ne koristite  razne hemikalije. Sa korištenjem vinskog sirćeta, limuna ili sode bikarbone Vaše kuhinja će zablistati.  Bijelo vinsko sirće možete doslovno koristiti za čišćenje bilo čega. Jako je učinkovit. Soda bikarbona je izuzetno dobra kako za čišćenje kuhinja, tako i kupatila. Limun je takođe snažno sredstvo za čišćenje. Služi i kao antibakterijsko sredstvo.

Slike: mueblescasas.com

2. Održavanje šporeta

Šporet je potrebno temeljno očistiti.  Možete ga očistiti na uobičajen način sa deterdžentom ili tako da sami napravite ovo sredstvo za čišćenje. Prokuhajte vodu. Pomiješate tekući sapun sa sirćetom i glicerinom. U sve to dolijte prokuhanu vodu, te malo praška za ribanje. Dobili ste super sredstvo za čišćenje koje će Vam trajati bar mjesec dana.  

 

3. Hrana u kuhinji

Prva i najvažnija stvar je da se ostatci hrane ne ostavljaju preko noći izvan frižidera. Zašto?  Hrana koja je ostavljena preko noći na sobnoj temperaturi je idealna za razmnožavanje bakterija. Sve ostatke hrane bacajte u smeće, a suđe na kojima se nalaze ostaci hrane obavezno operite. Ne dozvolite da Vam suđe ostane prljavo preko noći.

Slike: mueblescasas.com

 

4. Spužvice za pranje suđa

Što se tiče spužvica za pranje suđe, njih trebate redovno mijenjati. Preporuka je svake dvije do tri nedjelje. Takve vrste spužvica nisu skupe. Preporučuje se da se spužvice nakon korištenja operu vrućom vodom i deterdžentom za suđa, te da ih stavite na suho mjesto. Običnu spužvicu možete oprati i u mašini za pranje suđa. Nakon toga ih možete posušiti u mikrovalnoj.

 

5. Frižider

Takođe je jako bitno da frižider bude čist, te da se iz njega ne osjete neugodni mirisi. Redovno provjeravajte što se nalazi u Vašem frižideru i šta je potrebno baciti. U slučaju da Vam iz frižidera dopiru neugodni mirisi probajte s praškom za pecivo. Držite u svome frižideru šoljicu sa praškom za pecivo ili sode bikarbone.  Nakonnekoliko mjeseci, prašak za pecivo zamijenite novim.

Izvor: magishome.com