Najbolje se jača imuni sistem kod djece kada se izlože bakterijama koje kruže u porodici, jer stalnom sterilizacijom organizmu uskraćujemo priliku da dođe u kontakt sa njima, pa više nije u pripravnosti

Potreba roditelja da zaštite dijete ponekad ode u krajnost, pa ga od najranijih dana stavljaju pod “stakleno zvono”. U strahu da će se razboljeti ili dobiti alergiju, mame “skrivaju” bebe od spoljnog svijeta, sterilišu svaki kutak, paniče kada mališani pojedu nešto s poda, unervoze se jer ih je neko dodirnuo, a da nije oprao ruke.

Međutim, praksa pokazuje da su upravo ova djeca slabijeg zdravlja i da im je imunitet slab, pošto nije bilo prostora za njegovo jačanje. Engleski imunolozi su došli do zaključka da glavni razlog porasta alergije jeste pretjerana opterećenost čistoćom.

Profesor Grej Ruk tvrdi da se najbolje jača imuni sistem kod djece kada se izlože bakterijama koje kruže u porodici, jer stalnom sterilizacijom organizmu uskraćujemo priliku da dođe u kontakt sa njima, pa više nije u pripravnosti.

Tada je otpornost na udaru i bolestima su otvorene sve “kapije”, tako da prodiru nezaustavljivo. Imunitet se gradi aktivnim odnosom sa okolinom, zato se ne trudite da bebama stvorite pretjerano čisto okruženje, već ponekad “zatvorite oči” kada im cucla padne na pod ili ih kuca lizne po obrazu.

Izvor: prva.rs