zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Nemogućnost začeća

Pitanje: Pozdrav!  Četiri godine sam u braku i nikako da dobijem dijete. Bila sam kod doktora, imam probleme sa hormonima, razne tablete sam pila, ali ništa… Šta mi Vi preporučujete? D.J. (23)

Odgovor: Nemam dovoljno informacija da bih mogao dati neki konkretan odgovor, pored ovoga za probleme sa hormonima. Što se hormona tiče, priličan broj žena ima određene probleme nekad u toku svog generativnog perioda, koji mogu negativno da utiču na plodnost. Činjenica je, isto tako, i da većina tih problema prođe, bilo sami od sebe, bilo uz određenu terapiju. U vašem slučaju, sa te četiri godine  je prošlo više nego dovoljno vremena da biste i dalje stvari prepuštali slučaju, i jedini savjet koji ovako mogu dati je da se trebate ozbiljnije posvetiti problemu, da bi se uz stručnu pomoć došlo do dijagnoze koja uzrokuje neplodnost. Tek sa kompletnom dijagnostikom, i obradom vas i vašeg partnera, se mogu preporučiti dalji koraci koji, između ostalog, podrazumijevaju i neke od metoda asistirane reprodukcije, poput inseminacija, ili IVF.

 Pojačan sekret

Pitanje: Ćao! Imam pojačan sekret. Nekada mi izlazi u komadićima, a u toku odnosa ga isto ima. Išla sam na opšti pregled i ultrazvuk, sve je u redu, ali nisam radila briseve. Šta mislite šta je u pitanju? D.D (20)

Odgovor: Pojačan sekret se ne liječi ako nema pridruženih znakova infekcije, poput crvenila, svraba, osjećaja pečenja, žarenja, bola. To što navodite da su prisutni i komadići, dakle sekret je čvršće konzistencije, govori u prilog infekciji. Teško je reći o kakvoj infekciji se radi, bez uzimanja briseva, koje je neophodno uraditi da bi se infekcija ciljano i liječila. Savjet je da uradite briseve, bez ultrazvuka i opšteg pregleda koji su uredni, da biste znali na čemu ste. Do dobijanja rezultata briseva možete početi koristiti neki od probiotičkih preparata, na bazi laktobacila, koji pomažu u održavanju optimalnog PH vagine, i sprečavanju budućih infekcija.

Menopauza i kontracepcija

Pitanje: Moja sestra, koja ima 50 godina, u klimaksu je već godinu dana i nema menstruaciju. Kako da se zaštiti tokom seksualnih odnosa i da li postoje određene vrste kontracepcije? Hvala lijepo. A.A.

 Odgovor: Što se ostajanja u drugom stanju tiče, sestra može da bude mirna, jer od menopauze nema bolje kontracepcije. Menopauza, prosto rečeno, znači prestanak funkcije jajnika, i posljedičan izostanak menstrualnog krvarenja. Kako je za trudnoću neophodna vitalna jajna ćelija, koju je kod menopauzalnih žena gotovo nemoguće dobiti, i sama trudnoća dolazi u domen nemogućeg. Ženama se inače preporučuje da, po ulasku u menopauzu, koriste neki vid kontracepcije do isteka godine dana bez menstruacije. Kako je kod vaše sestre taj period upravo istekao, nema razloga za bojazan od neželjene trudnoće. Na kraju, valja spomenuti i to da se treba i dalje čuvati od nekih infekcija koje se prenose seksualnim putem, te se u određenim situacijama preporučuje korištenje kondoma, koji su najefikasnije sredstvo za sprečavanje istih.

Računanje ciklusnih dana

Pitanje: Objasnite mi kako se računaju dani ciklusa. Menstrualni ciklus nije samo vrijeme trajanja nekoliko dana menstruacije nego…? I još nešto me zanima- da li su kapi “Femisan A” bezopasne? Ana, (16)

Odgovor: Menstrualni ciklus nije samo vrijeme krvarenja, već sve ono vrijeme između početka jednog menstrualnog krvarenja, i početka sljedećeg. Prvi dan krvarenja je prvi dan ciklusa, i tako redom…
Femisan A kapi su na bazi ljekovitog bilja, i bezopasne su.