Egipatski faraon Tutankamon imao je niz fizičkih deformiteta jer je bio dijete rođeno iz incestuozne veze brata i sestre, saopštili su naučnici.

Tutankamon je bio pripadnik bogate 18. dinastije koja je Egiptom vladala od 1569. do 1315. godine prije nove ere. Njegova zlatna posmrtna maska oslikava veličanstvenu ljepotu i kraljevsku moć. Međutim, nakon mnogobrojnih analiza, naučnici su došli do drugačijih rezultata.

Virtuelna autopsija sastavljena od 2 000 kompjuterskih analiza Tutankamonove mumije, otkrivene 1922. godine u Dolini kraljeva, otkrila je novosti u izgledu faraona koji je umro u kasnim tinejdžerskim godinama.

Telesni nedostaci prouzrokovani su incestom / foto: youtubeTJELESNI NEDOSTACI PROUZROKOVANI SU INCESTOM / FOTO: YOUTUBE

Istovremeno, vršene su i genetičke analize Tutankamonove porodice, koje su potvrdile dokaze da su njegovi roditelji bili brat i sestra. Naučnici vjeruju da upravo to bio razlog njegovih fizičkih nedostataka, izazvanih hormonskim disbalansom. Takođe, porodična istorija bi mogla biti razlog njegove prerane smrti – umro je u 20. godini (1324. godine p.n.e.)

“Pošto su mu roditelji bili brat i sestra, mladi faraon je imao niz fizičkih deformiteta i mnogobrojne bolesti”, naveli su naučnici u novom dokumentarnom filmu o slavnom faraonu “Tutankamon: Neotkrivena istina” (Tutankhamun: The Truth Uncovered).

Rezultati „virtuelne autopsije“ pokazuju da je Tutankamon sa izbačenim prednjim zubima, krivim stopalom i ženskim kukovima, bio daleko od privlačnog. I umjesto da bude razigrani dječak, zainteresovan za trke kočijama, faraon je morao da se pri kretanju oslanja na štap, tokom svoje vladavine u 14. vijeku prije nove ere.

Pored tih hendikepa, faraon je bolovao od Kelerove bolesti, koja pogađa kostne ćelije stopala i izaziva velike bolove.

Po mnogim vjerovanjima, faraon je ubijen u nesreći koja se dogodila tokom trke kočija, pošto su mnogobrojne frakture navodno nađene na njegovoj lobanji i skeletu.

Međutim, najnovije analize pokazuju da je imao samo jedan prelom prije smrti i da mu krivo stopalo nije dozvoljavalo da učestvuje u trkama kočija, što dovodi naučnike do novog zaključka: da je vladar umro od nasljeđene porodične bolesti.

Albert Cink sa Instituta za mumije u Italiji, otkrio je istinu o vladarovim roditeljima, proučavajući DNK faraonske porodice. Ustanovljeno je da je Tutankamon rođen nakon što je njegov otac Akhenaten (jeretički kralj) imao odnos sa svojom sestrom. Incest nije bio osuđivan od strane drevnih Egipćana – oni nisu znali ništa o zdravstvenim komplikacijima koje bi mogao da izazove.

Dokazi o Tutankamonovim fizičkim nedostacima potvrđeni su i zbog 130 korišćenih štapova za šetanje pronađenih u njegovoj grobnici.

Izvor: prva.rs