Operateri pozivnog centra 911 ( američke službe za hitne slučajeve) često se suočavaju s čudnim pozivima koji nemaju veze s hitnim intervencijama, kao što je, na primjer, poziv muškarca koji nije bio zadovoljan sendvičem u fast foodu ili pak poziv jednog klinca koji je imao problem sa zadatkom iz matematike.

No, iako se i ovaj put činilo da se radi o sličnoj situaciji, ispostavilo se da je poziv sve samo ne nečija šala. Operater koji je primio neobičan poziv podijelio je s medijima svoju priču, koja, osim što je zanimljiva i pomalo zastrašujuća, može biti i veoma poučna. 

Dotični operater bio je dežuran na 911 liniji kad je dobio poziv od nepoznate žene koja je htjela naručiti pizzu, ali ubrzo se ispostavilo da razlog zbog kojega je žena nazvala nema nikakve veze s narudžbom pizze.

Razgovor je, navodi operater, započeo “poprilično blesavo”, ali ono što je uslijedilo, ispostavilo se, bilo je vrlo ozbiljno. Evo transkript razgovora.

“Dobili ste 911, gdje se nalazite?”
“Ulica 123.”
“OK, što se tačno tamo događa?”
“Želim naručiti pizzu.”
“Gospođo, dobili ste 911.”
“Da, znam. Mogu li dobiti veliku pizzu, pola s feferonima, pola s gljivama?”
“Hm… Žao mi je, znate li da ste nazvali 911?”
“Da, znam. Znate li koliko dugo će vam trebati da dođete?”
“Ok, gospođo. Je li kod vas sve u redu? Jeste li u opasnosti?”
“Da, jesam.”
“…i ne možete pričati jer je neko u sobi s vama….?”
“Da, tačno. Znate li koliko će vam vremena trebati da dođete?”
“Jedan je policajac nedaleko od Vaše lokacije. Ima li u kući oružja trenutno?”
“Ne.”
“Možete li ostati na liniji?”
“Ne mogu. Vidimo se uskoro, hvala.”
 
Operater je, na sreću, na vrijeme shvatio da se žena očito nalazi u opasnosti.
 
“Čim sam prekinuo vezu, provjerio sam istorija poziva s te adrese i vidio da je već bilo poziva zbog zlostavljanja. Policajac je došao na navedenu adresu i zatekao par. Muškarac je bio vidno pijan, a žena pretučena. Objasnila je policajcu da je njen dečko već neko vrijeme tuče. Pomislio sam tada kako se izvrsno snašla u situaciji i poslužila se ovim trikom. Ovaj poziv sigurno nikad neću zaboraviti”, rekao je operater, prenosi Independent.