„Žene koje misle jesu žene na koje se obično ne misli“, rekao je Džordž Bernard Šo.

Ove dame su osmislile neke od najvećih izuma čovječanstva, a o njima se ništa ne zna. Hajde da ispravimo tu nepravdu.

Nacrt grejanja koje je osmislila Margaret / foto: vikipedijaNACRT GRIJANJA KOJE JE OSMISLILA MARGARET / FOTO: VIKIPEDIJA

Grijanje u autu – Margaret A. Vilkoks

Prvi sistem grijanja u autu, koji je usmjeravao svjetlost preko motora kako bi ugrijao hladne prstiće aristokratskih vozača 19. vijeka, izumila je Margaret A. Vilkoks 1893. godine. Takođe: izumila je i kombinovanu mašinu za posuđe i odjeću!

Monopol je izum Elizabet Megi / foto: vikipedijaMONOPOL JE IZUM ELIZABET MEGI / FOTO: VIKIPEDIJA

Monopol – Elizabet Megi

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave i/ili svađe, izmislila je 1904. godine, pod imenom The Landlord’s Game, gospođa Elizabet Megi. Njena igra bila je kritika nepravdi neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je 30 godina kasnije pokrao Čarls Darou i igru prodao Parker braći. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj 500 dolara odštete.

Požarne stepenice ženskih ruku delo / foto: youtubePOŽARNE STEPENICE ŽENSKIH RUKU DJELO / FOTO: YOUTUBE

Požarne stepenice – En Koneli

Izum od vitalne važnosti za javnu sigurnost i pušačke navike urbanih hipstera, djelo je En Koneli iz 1887. godine.

Zamisao jedne žene / foto: vikipedijaZAMISAO JEDNE ŽENE / FOTO: VIKIPEDIJA

Čamac za spašavanje – Marija Biseli

Jednoga dana 1882. godine, Marija Biseli pogledala je na pučinu i rekla: “Ljudi bi trebalo da prestanu da umiru u ogromnim transportnim katastrofama.“  I onda je izumila čamac za spašavanje. Osim toga, izmislila je i mašinu za izradu bačvi koja ju je učinila neviđeno bogatom!

Leticija je smislia medicinski špric / foto: vikipedijaLETICIJA JE SMISLIA MEDICINSKI ŠPRIC / FOTO: VIKIPEDIJA

Medicinski špric – Leticija Gir

Leticija Gir je 1889. godine izumila medicinski špric koji se može koristiti samo jednom rukom. Sjetite se toga sljedeći put kad vas doktor bocne.

Šta bismo bez njega! / foto: youtubeŠTA BISMO BEZ NJEGA! / FOTO: YOUTUBE

Moderni frižider – Florens Parpart

Florens Parpart je izumila električni frižider 1914. godine, a 1900. je patentirala znatno unapređeni sistem za čišćenje ulica koji je potom prodavala gradovima širom Amerike.

Zahvaljujući Nensi, imamo čime leti da se hladimo / foto: youtubeZAHVALJUJUĆI NENSI, IMAMO ČIME LJETI DA SE HLADIMO / FOTO: YOUTUBE

Aparat za proizvodnju sladoleda – Nensi Džonson

Nensi Džonson je patentirala aparat za sladolede 1843. godine, a njen dizajn se koristi do današnjeg dana, čak i nakon pojave električne varijante istog. 

širli džekson / foto: wikipediaŠIRLI DŽEKSON / FOTO: WIKIPEDIA

Telekomunikacione tehnologije – Širli Džekson

Teorijska fizičarka dr Širli Džekson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu 1973. godine. Tokom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno naučno istraživanje koje je omogućilo izum prenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svjetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

A ko bi, nego žena! / foto: wikipediaA KO BI, NEGO ŽENA! / FOTO: WIKIPEDIA

Mašina za pranje suđa – Žosefina Kokrein

Spašavajući nebrojene brakove, mašinu za pranje suđa izumila je Žosefina Kokrein 1887. godine. Svoj izum je ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji, pa je na kraju otvorila sopstvenu fabriku.

WI – FI Hejdi Lamar

Seksi i pametna: hajdi / foto: wikipediaSEKSI I PAMETNA: HAJDI / FOTO: WIKIPEDIA

Hejdi Lamar otkrila je tajni komunikacioni sistem tokom Drugog svjetskog rata za radio – kontrolu torpeda upotrebom nove tehnologije za bilježenje frekvencije, čime je položila tehnološke temelje za sve – od bežične konekcije do GPS. Uz to je slučajno i svjetski poznata filmska zvijezda.

Nadzorni organ / foto: wikipediaNADZORNI ORGAN / FOTO: WIKIPEDIA

Sigurnosni sistem video nadzora – Mari Van Britan Braun

Mari Van Britan Braun patentirala je sistem video nadzora 1969. godine, a bio je namijenjen ličnoj sigurnosti, budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njenoj njujorškoj četvrti. Njen izum predstavlja osnovu modernog video nadzora u privatne i policijske svrhe.

Alis je zaslužna jer vam je zimi toplo / foto: wikipediaALIS JE ZASLUŽNA JER VAM JE ZIMI TOPLO / FOTO: WIKIPEDIA

Centralno grijanje – Alis Parker

Svaki put kad se ušuškate pored radijatora usred zime, sjetite se Alis Parker koja je izumila sistem plinskog pogonskog centralnog grijanja 1919. godine. lako njen dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je neko uopšte zamislio korišćenje prirodnog plina za grijanje, te je tako ova dama inspirisala grejne sisteme budućnosti.

Stefani je spasila milione života / foto: wikipediaSTEFANI JE SPASILA MILIONE ŽIVOTA / FOTO: WIKIPEDIA

Kevlar – Stefani Kvolek

Hemičarka Stefani Kvolek izumila je super-snažno Kevlar vlakno koje se koristi za izradu pancirnih prsluka. Njen je izum pet puta snažniji od čelika i našao je još 200 različitih namjena.

Izum ove bakice danas ste upotrebili bar 10 puta / foto: wikipediaIZUM OVE BAKICE DANAS STE UPOTREBILI BAR 10 PUTA / FOTO: WIKIPEDIA

Kompjuterski softver – Grejs Huper

Admiralka američke mornarice, dr Gejs Marej Huper, bila je i naučnica koja je otkrila COBOL, prvi user-friendly poslovni računarski softver. Pored toga, ona je prva osoba koja je upotrebila izraz bug kako bi opisala greške u računarskom sistemu, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njenom računaru.

drevne žene mesopoptamije / foto: wikipediaDREVNE ŽENE MESOPOPTAMIJE / FOTO: WIKIPEDIA

Pivo – Ninkasa

Istoričarka piva Džejn Pejton tvrdi da su drevne mesopotamske žene prve razvile, prodavale, pa čak i pile pivo. lako je teško odrediti ko je to tačno prije više hiljada godina napravio pivo, sigurno je da su drevne žene širom svijeta nešto fermentirale. Sljedeći put kada podignete čašu, nazdravite Ninkasi, sumerskoj boginji piva.

Izvor: prva.rs