zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Spuštena materica nakon prekida trudnoće

Pitanje: Poštovani, imam dvoje djece koje sam rodila prirodnim putem i oboje su bili teški preko 4 kilograma. Obje trudnoće su bile nisko. Prije sedam dana sam imala prekid trudnoće u 7. mjesecu, takođe prirodnim putem. Kada ustanem, osjećam da mi se spusti materica i smeta mi kada hodam. Inače, nemam nikakvih bolova niti osjećam pritisak. To mi se isto dešavalo i poslije drugog poroda. Da li je to normalno i ako može savjet šta je najbolje da uradim? Rada (27)

Odgovor: S  obzirom da ste imali već dvije trudnoće, i da ste rađali krupne bebe, nije neuobičajeno da sada imate određene probleme. Na početku, genetika dosta da utiče na građu tijela, samim tim i na građu karličnog dna, koje na neki način drži i podupire organe u maloj karlici, pa se kod nekih žena problemi te vrste mogu javiti zbog urođene slabosti mišića koji čine pomenuto dno. Ovo može da se odnosi na vas, ali i ne mora. S druge strane, imali ste dva poroda, prilikom kojih su bebe prolazile kroz otvor na karličnom dnu, tj. vaginu, i taj otvor je tada pretrpio znatne promjene – mišići koji mu daju tonus i određenu čvrstinu su se razvukli, neka mišićna vlakna su se olabavila, neka su popucala pa zamijenjena ožiljnim tkivom, uglavnom se može reći da karlično dno nema onakvu potpornu ulogu kakvu je imalo prije poroda. Ovo važi za većinu žena, ako ne sve, koje su se prirodno porađale, i praksa je pokazala da višerotke ( 3,4 i više poroda) imaju u kasnijoj životnoj dobi češće probleme sa statikom ( s padom materice) i kontinencijom urina. Ovi problemi se mogu smanjiti tzv. Kegelovim vježbama, ili nekim drugim metodama, poput električne stimulacije mišića karličnog dna.

Ono što vi možete da uradite sada jeste da se u narednih mjesec i po otprilike uzdržavate od bilo kakvih napora koji mogu dovesti do povećanja pritiska u trbuhu ( nošenje težih stvari, podizanje nečega, čučanje, dugotrajni kašalj, itd.), dužeg stajanja, hodanja, trčanja. U osnovi treba da odmarate što više u periodu u kom se materica, kao i veze koje je drže, vraćaju na normalne veličine. Poslije toga se treba uzdržavati, koliko je moguće, od težih fizičkih aktivnosti, i povremeno vježbati mišiće karlice.

Sigurnost u neplodne dane tokom nezaštićenih seksualnih odnosa

Pitanje: Poštovani, zanima me da li je potrebno popiti tabletu za dan poslije nakon nezaštićenog odnosa tokom neplodnih dana? Pozdrav S. B. (22)

Odgovor: Neplodni dani su jedan od najnesigurnijih načina kontracepcije, i na njih se ne treba oslanjati previše. Nemam dovoljno informacija, poput toga šta vi tačno smatrate neplodnim danima, tj. koje dane ubrajate u njih, kao ni koliko vam traje menstrualni ciklus, ali, hajde, može se sa nekom dozom sigurnosti reći da, ako ste imali odnos unutar prvih, ili zadnjih sedam dana ciklusa, šanse za ostanak u drugom stanju su dosta male. I, na kraju, još jednom da ponovim da se u neplodne dane ne bi trebali pouzdavati previše, jer su trudnoće, mada rijetko, moguće u bilo kom periodu ciklusa.

Prva neredovna menstrauacija, nakon višegodišnjih redovnih ciklusa

Pitanje: Poštovani, interesuje me sljedeće: Od kako sam počela da dobijam menstruaciju pa do ovoga mjeseca, uvijek mi je ciklus počinjao na 28-mi dan, rijetko kada na 27-mi dan. Ovaj mjesec sam dobila 8 dana ranije. To je prvi put u životu da mi se desi. Jako sam se iznenadila, s obzirom da sam u sat u sat vremena znala kada treba da dobijem menstruaciju. Zanima me koji razlog može biti tome i da nešto treba da preduzmem? Napominjem da nemam nikakvih smetnji. Hvala unaprijed. Lana K (34)

Odgovor: Budući da ste napisali da imate 34 godine, može se reći da ste vi jedna od rijetkih žena koje se mogu pohvaliti tako redovnim menstrualnim ciklusom. Najveći broj žena, nekad u životu, prodje kroz jedan ili više perioda neredovnih krvarenja. Opet, u najvećem broju slučajeva, ova pojava prođe sama od sebe, jer je uzrok neki hormonski disbalans, prolazne prirode, prehlade, ili određene situacije koje izazivaju stres. Za navedeno se ne treba brinuti, jer će se samo od sebe izbalansirati u toku nekoliko narednih ciklusa. Ako se stanje ne promijeni kroz 2-3 ciklusa, trebate otići na ginekološki pregled pri kojem će se vidjeti stanje unutrašnjih organa, i isključiti eventualno prisustvo promjena koje mogu izazvati slična krvarenja (cista, polip).

6-mjesečno čekanje za novu trudnoću

Pitanje: Poštovani dr Zolak, u maju mjesecu sam imala missed ab u osmoj nedjelji trudnoće. Tačnije 6. maja 2014. mi je rađena kiritaža. Nakon toga sam po preporuci mog ginekologa uradila bris na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu, cervikalni i vaginalni bris, svi nalazi su bili uredni i ginekolog je smatrao da nema potrebe za dodatnim pretragama.Ono što mene interesuje jeste nakon kog vremena mogu ponovo da planiram trudnoću? Da li je potrebno baš da se poštuje “ona pauza” od 6 mjeseci? Napominjem da imam 27 godina, jednog dječaka i da je prva trudnoća bila normalna i uredna. Unaprijed hvala. Svetlana (27)

Odgovor: Ako je u pitanju jedan mised, bez komplikacija, nema potrebe da čekate 6 mjeseci do iduće trudnoće. Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se pričeka taj period, rezultati brojnih istraživanja su pokazali da, u takvim slučajevima, nekog benefita od čekanja i nema.

 U međuvremenu, pošto planirate ostati u drugom stanju, možete početi piti tzv. prenatalne vitamine i minerale, posebno folnu kiselinu, da biste što spremnije dočekali željenu trudnoću.