Troškovi života u Banjaluci manji su za 61 odsto nego u Vašingtonu, za 63 odsto nego u Njujorku, za 57 odsto nego u Melburnu i za čak 67 odsto manji nego u Cirihu, podaci su veb stranice “Ekspatistan”.

Prema istom izvoru, troškovi života u Banjaluci su za 36 odsto manji nego u Moskvi i 42 odsto manji nego u Berlinu.

Na osnovu 6 parametara koje sajt “Ekspatistan” upoređuje – hrana, stan, odjeća, prevoz, sredstva za higijenu i zabava – cijena hrane u Banjaluci za 22 odsto je skuplja nego u Moskvi, ali je zato stan jeftiniji za 67 odsto, zabava za 46 odsto i odjeća za 25 odsto.

Cijena hrane u Banjaluci je za 14 odsto jeftinija nego u Berlinu.

Troškovi stanovanja u Banjaluci su za 63 odsto manji nego u Berlinu, s obzirom da je, prema podacima veb stranice “Ekspatistan”, za mjesečno iznajmljivanje stana od 85 metara kvadratnih u Banjaluci potrebno 733 KM ili 374 evra dok je iznajmljivanje takvog stana u Berlinu potrebno 1.102 evra.

Troškovi komunalni usluga za stan od 85 metara kvadratnih u Banjaluci su oko 129 evra, dok je u Berlinu za to neophodno izdvojiti nekih 20 odsto novca više, s obzirom da je cijena istih usluga 161 evro.

Prema istim parametrima, Banjaluka je za 46 odsto jeftinija od Beča, odnosno 48 odsto jeftinija u odnosu na Brisel.

Indeksi troškova života, prema “Ekspatistanu”, približno su jednaki u Banjaluci i Sarajevu, s tim da je hrana i stanovanje skuplje u Banjaluci, dok su zabava, sredstva za ličnu higijenu, transport i gardaroba skuplji u Sarajevu.

Prema istom izvoru, Banjaluka je za 6 odsto skuplja u odnosu na Mostar, a 12 odsto skuplja u odnosu na Tuzlu. Slična situacija je i sa troškovima života u Sarajevu, koji su za 13 odsto veći nego u Tuzli i za 7 odsto veći nego u Mostaru.

Izvor: glassrpske.com