zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Neredovni menstrualni ciklusi zbog ciste na jajniku

Pitanje: Poštovani dr Aleksandre, od kada sam dobila menstrualni ciklus, svaki je bio redovan. Posljednji mi je bio 24.08. i nakon toga ga dobijam ponovo 8.09. 2014. Da napomenem, na posljednjem pregledu, u junu mjesecu, imala sam na lijevom jajniku cistu koja je trebala da prođe nakon nekoliko ciklusa, uz terapiju. Da li je ovo nešto ozbiljno što mi se desilo jer do sada nikada nisam imala problema sa tim? Da li treba da se brinem? Unaprijed zahvalna, Banjalučanka (39)

Odgovor: Mislim da se ne trebate brinuti, jer su neredovni ciklusi u nekom kraćem vremenskom periodu prilično česti. Ova neredovnost se sama reguliše u najvećem broju slučajeva. S obzirom da imate cistu na jajniku, nju trebate ispratiti i vidjeti da li je još prisutna, ili ne. U slučaju da jeste, ona je vjerovatno uzrok neregularnosti ciklusa, zbog disbalansa hormonskog statusa, i sa rješavanjem ciste, riješiće se i problemi sa menstruacijom. Takođe, u tom slučaju trebate uraditi određene laboratorijske pretrage, kako bi se ustanovilo da je cista benigne prirode, i nastaviti sa periodičnim ultrazvučnim pregledima, u svrhu praćenja rasta ciste.

Bezuspješni pokušaji da zatrudnim

Pitanje: Poštovani doktore, tri godine sam u braku, ne čuvamo se, a bebice nema L. Radila sam folikulometriju četiri mjeseca, pila Klomifen jer su folikuli bili mali. Svaki put je doktor očekivao da će doći do začeća, ali ništa. Radila sam nalaz hormona LH, FSH, PROGESTE, PROLAKTIN, TESTOSTER, ESTRADIOL, TSH, T4 – svi su bili u granicama normale, osim prolaktina koji je bio 514+; doktor mi je propisao Bromokriptin 2.5mg, 2x dnevno, koji sam pila pet mjeseci. Nalaz nisam ponavljala, jer me doktor nije ni slao, samo mi je prekinuo terapiju. Muž je radio spermiogram, nalaz je odličan. Takođe, oboje smo pili Hemomicin, po tri kutije u roku od tri mjeseca, baš i ne znam zašto nam je to dao, ako možete, da pojasnite?! To je sve što smo radili od nalaza, znam da ih ima još, pa me zanima Vaše mišljenje: Šta bih još trebala uraditi od nalaza i šta bi mogao biti uzrok moje neplodnosti? Muž ima 26 godina. Hvala. N.R. (27)

Odgovor: Odmah ću reći da biste se trebali ozbiljnije posvetiti dijagnostici infertiliteta, jer je tri godine bez trudnoće i više nego dovoljan razlog za to. Sad, da krenem redom, po ovom što ste napisali: prolaktin je trebalo prekontrolisati po završetku terapije, jer su moguća dva ishoda- u prvom je sve u redu, i ne trebate više obraćati pažnju na to (ovaj ishod je i najčešći), dok je u drugom moguće da vrijednosti ostanu povišene, i tada se mora isključiti jedno ozbiljnije stanje, poput benignog tumora hipofize.

Hemomicin se daje najčešće kada se izoluju neki mikrobi u cervikalnom brisu, poput Hlamidije, Ureaplazme, Mikoplazme, ili neki „običniji“ uzročnici, kada se želi jakim antibiotikom dobiti siguran i brz terapijski efekat.

Klomifen se propisuje prilično često, ali se folikuli moraju pratiti pomno, da ne bi doslo do ekscesivnog odgovora jajnika. Prije svega ovoga se mora ustanoviti da jajnici funkcionišu uredno (verifikovana ovulacija ultrazvukom), da su prohodni jajovodi (HSG, laparoskopija), i da je sluzokoža materice dovoljne debljine za prijem oplođene jajne ćelije (UZV).

Pored ovoga što sam naveo, ima još nekoliko stvari koje se rade u sklopu obrade neplodnosti, za koje se trebate javiti ginekologu, jer je to jedini ozbiljan način za rješavanje ovog, i sličnih problema.

Mogućnost da i druga trudnoća bude carski rez

Pitanje: Poštovanje, dr Zolak! Ja sam jedna mlada majka koja je rodila carskim rezom prošle godine, u oktobru mjesecu. Interesuje me kolika je šansa da i sljedeći porod (kada se odlučim za trudnoću) bude carski rez? Napomenuću da sam na carski rez otišna nakon 13 sati ležanja na porođajnom stolu, jer jednostavno nisam mogla da se otvorim (i pored gela, dripa,..). Veliki pozdrav i hvala! Nina (24)

Odgovor: Kod nas je zadnjih godina zaživjela praksa “jednom carski rez-uvijek carski rez.” Za ovo postoji više razloga u koje ne bih sada ulazio, a najveći od njih je bojazan da bi u toku narednog poroda, prirodnim putem, moglo doći do rupture (pucanja) materice na ožiljku od prethodne operacije. U stvarnosti se to pucanje izuzetno rijetko dešava, što zbog same anatomije i fiziologije materice, što zbog intenzivnijeg nadzora takvih porodilja.

Isto tako, u svakodnevnoj praksi se dešavaju i prirodni porodi nakon carskog reza, mada dosta rijetko, jer takav završetak poroda zavisi prvenstveno od akušerskog nalaza (koliko je otvoren grlić, da li je očuvan vodenjak, kakve su kontrakcije) pri dolasku u rađaonu, potom od procjene ginekologa koji vodi porod, i na kraju od želja same porodilje (malo koji ginekolog će, i pored dobrog akušerskog nalaza, insistirati na prirodnom završetku ako porodilja insistira na carskom rezu).

Da rezimiram, ako ne budete izrazili želju za prirodnim porodom, gotovo sigurno će se i naredna trudnoća završiti carskim rezom, otprilike sedam dana prije termina.

Pojačan sekret uz otok i ranice na velikim usnama

Pitanje: Pozdrav! Imam pojačan sekret i peckanje. Nekada je praćen otokom i crvenilom velikih usana. Nekada, kao da mi je ispucala koža, pojave se ranice. Nevina sam i nisam išla kod ginekologa zbog toga. Da li postoji neki prirodni lijek da riješim to? Hvala unaprijed. K. M (17)

Odgovor: Velika je vjerovatnoća da se kod vas radi o infekciji gljivicom kandidom. To je relativno čest problem koji se javlja kod žena i djevojaka. Nastaje ukoliko se poremeti normalna vaginalna flora zbog pada imuniteta. Može takođe da  se javi i kod prekomjerne higijene vaginalne regije uotrebom alkalnih sapuna koji remete  floru vaginalne sluzokože. Često se može javiti nekoliko dana prije menstrualnog krvarenja.

Što se tiče liječenja, preporučujem da uzmete kremu Kanesten i dva puta dnevno mažete iziritiranu i inficiranu regiju. Pranje s vodom u kojoj je rastvorena manja količina sode bikarbone otklanja gljivični sekret koji se nakuplja u području velikih i malih usana. Izbjegavajte čestu
upotrebu dnevnih uložaka i nosite isključivo pamučni veš.