zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Bijeli vaginalni iscjedak neugodnog mirisa

Pitanje: Poštovani, prije otprilike godinu dana pojavio mi se bijeli vaginalni iscjedak s neugodnim mirisom po ribi. Nakon razgovora s ginekologom, moj partner i ja smo pili Sumamed tablete  i ja sam dodatno koristila vaginalete (smatralo se da je u pitanju vaginalna infekcija). Nakon terapije simptomi su nestali, ali su se pojavili ponovno nakon 3-4 mjeseca, i imam ih i dan-danas. Najjači su nakon menstruacije i nakon seksualnog odnosa, ali ih imam svaki dan. Koristila sam samoinicijativno Canesten vaginalnu kremu, kao i Lactogyn gel, ali bezuspješno, jer bi se isti simptomi pojavili nakon seksualnog odnosa ili menstruacije. Možete li mi reći o čemu se radi, da li je stvarno infekcija ili je moguća neka ozbiljnija bolest? L. B.(22)

Odgovor: Niste napisali da li ste prije godinu dana, kad su se prvi put pojavili simptomi, uradili vaginalni bris. Iako je Sumamed antibiotik širokog spektra djelovanja tj. djeluje na veći broj bakterija, ipak sam mišljenja da je trebalo uraditi vaginalni bris i tako biti siguran o kojoj vrsti infekcije se radi. Postoji mogućnost da se infekcija koja Vam se stalno ponavlja, a vezana je za seksualne odnose, prenosi upravo na taj način, jer vaš partner i ne mora imati nikakve simptome, a može biti prenosnik infekcije. Dakle, Vi biste trebali da uradite vaginalni bris, a Vaš partner eventualno bris uretre, pa kad se utvrdi o kojem uzročniku je riječ, treba propisati adekvatnu terapiju. Vrlo bitno je i to da terapiju treba koristiti dovoljno dugo, da bi se uzročnik u potpunosti eliminisao.

Seksualno aktivna, a nisam otišla ginekologu

Pitanje: Poštovani dr Zolak, imam seksualne odnose već godinu dana i od tada nikako nisam bila na ginekološkom pregledu. Nemam nikakvih problema, bolove, svrab i slično, ali me interesuje da li bih ipak trebala otići na pregled? Pozdrav. M.M. (20)

Odgovor: Pitanje je pomalo nejasno formulisano, ali je odgovor u svakom slučaju isti- trebate otići na ginekološki pregled. Odlazak ginekologu se preporučuje jednom godišnje, i tom prilikom se rade rutinske pretrage, poput pregleda, utrazvuka i standardnih briseva. Mislim da je to najmanje što svaka žena može da uradi za svoje zdravlje, u ovom slučaju zdravlje ginekoloških organa, i da nije nešto od čega bi, zbog bilo kojeg razloga, trebalo da zazire. I, da napomenem, to što navodite da nema nikakvih tegoba ne treba da bude izgovor za odlaganje pregleda, jer neka vrlo ozbiljna stanja se razvijaju tiho, kroz duži vremenski period, upravo bez bilo kakvih simptoma ili znakova.

Krvarenje pri seksualnom odnosu

Pitanje: Zdravo, javljam se u vezi jednog pitanja. Ovog mjeseca sam imala prvi seksualni odnos. U toku prvog puta bilo je krvi, s tim sam od ranjie upoznata. Međutim, svaki naredni put kada god imamo odnos, opet se isto ponavlja. Jako sam zabrinuta, pa me zanima da li je to normalno ili nešto ozbiljno zbog čega bi trebala brinuti? Pozdrav. T.G. (20)

Odgovor: Teško je na ovaj način ustanoviti sa sigurnošću prirodu krvarenja. Potrebno je da odete na ginekološki pregled i da se pri tom utvrdi da li  krvarenje potiče od ostataka himena ili sa nekog drugog mjesta. Prilikom ginekološkog pregleda, ginekolog će pogledati i vaginalne zidove kao i grlić materice i reći će Vam o čemu se radi. U svakom slučaju mislim da ne trebate previše brinuti, jer se gotovo sigurno ne radi o nečemu ozbiljnijem.

Bezuspješni pokušaji da ostanem u drugom stanju

Pitanje: Poštovani dr Zolak, u braku sam dvije godine; već godinu i po dana suprug i ja se borimo da imamo bebu, ali ništa… Prije nekoliko mjeseci sam počela raditi pretrage i razne nalaze. Imam policistične jajnike.

Radila sam hormonski nalaz čiji su rezultati sljedeći:

  • LH 2.7
  • FSH 5.1
  • Progeste 0.96
  • Prolaktin 510+
  • Testoster 0.70+
  • Estradiol 36.39

Takođe sam radila:

Tražena analiza: Kultura na bakterije:

Cervikalni bris: Zasijane podloge ostale su sterilne.

Vaginalni bris: Izolovana je fiziološka mikroflora.

Tražena analiza na plijesni i kvasnice: Gljive nisu izolovane.

Nalaz štitne žlijezde:

  • T3 2.01
  • T4 76.50
  • TSH 2.23

Papa nalaz koji je uredan.

Takođe, suprug je radio nalaze:

Analiza ejakulata:

Količina u ml. 3ccm

Broj spermija u 1ml.  68×10 6/ml

Broj spermija u čitavoj količini ejakulata 204×10 6

Prokretljivost 60%

PH: Mikroskopski pregled ejakulata: Ejakulat je rijetke konzistencije, prisutna je mjestimična aglutinacija spermija i po koji leukocit.

Tražena analiza: Spermokultura

Baktiorološkim nalazom sperme uzorak je ostao sterilan.

Upućena sam na HSG.

Zanima me Vaše mišljenje o ovim nalazima? Unaprijed hvala! Sanja (21)

Odgovor: Nalazi ne izgledaju loše, ali biste trebali ponoviti prolaktin i testosteron, i uraditi kortizol i inzulin. HSG je vrlo bitan, jer se njime dokazuje prolaznost jajovoda. Pored ovoga, dijagnostička laparoskopija i histeroskopija su opcije koje se više-manje rutinski odrađuju u sklopu obrade infertiliteta. Niste naveli da je nekada rađena folikulometrija, kojom se uz pomoć ultrazvuka prati razvoj folikula i posljedična ovulacija, tj. konstatuje uredna funkcija jajnika, pa, ukoliko ista nije rađena, preporuka je da se kroz nekoliko ciklusa prati sazrijevanje folikula na ovaj način.