zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Hematom uzrok neredovnih menstruacija

Pitanje: Poštovani dr Zolak, imam problem sa neredovnim mjesečnim ciklusom. Majka sam dva djeteta, odnosno imam bebu od četiri mjeseca. Trudnoće su mi bile uredne i zdrave, ali sam imala dvije sekcije i obje bebe su bile oko 4.5 kg. Tri dana nakon druge sekcije, stalo mi je krvarenje i dobila sam temperaturu, nakupninu od krvi i nekakav hematom od 1 cm. Bila sam u bolnici gdje su mi rekli da će to nestati sa vremenom. Doktori su mi krvarenje izazivali injekcijama u bolnici, ali čim je terapija prestala, menstruacije nije bilo i to dva mjeseca. Nedavno sam dobila menstruaciju, odnosno pojavila se tri puta u toku jednoga mjeseca i bile su veoma obilne. Da li je to normalno, jer imam taj hematom? Ponekad osjetim jake bolove na desnoj strani jajnika i pri izomokravanju. Inače, dojilja sam i od ovog drugog poroda mi jednostavno nije nešto u redu. Sve pohvale i unaprijed hvala. K. S (27)

Odgovor: Pitanje je pomalo nejasno, naročito ovaj dio sa injekcijama za izazivanje krvarenja, pošto se tako nešto ne radi poslije porođaja. Uglavnom, probaću napisati svoje viđenje toga šta se dešavalo, nadajući se da nisma u krivu, kao i da ćete dobiti odgovore koje očekujete.

Porodili ste se carskim rezom, potom je krvarenje stalo, i dobili ste temperaturu, a usput je na ultrazvuku viđen i hematom. Temperatura nije uobičajena, ali nije ni nešto što se ne dešava, i ona može biti posljedica različitih stanja. Ona je riješena antibioticima. 

Prestanak  krvarenja tako rano, s druge strane, nije uobičajen, i posljedica je najvjerovatnije nakupljanja koaguluma (zgrušane krvi) u materici.

Injekcije za izazivanje krvarenja, kako ih vi zovete, su vjerovatno injekcije ergometrina, koji se prvenstveno koristi za bolje kontrahovanje materice i prestanak nekog obilnijeg krvarenja, usput istiskujući nakupljene koagulume iz materice, koji su vama nađeni, najvjerovatnije putem ultrazvuka. Hematom koji spominjete je najvjerovatnije manje nakupljenje krvi (1 cm) negdje u trbušnom zidu, na mjestu gdje je isti otvaran u toku carskog reza. Takvi hematomi ne predstavljaju problem, jer se prilično brzo resorbuju.

Sad, neredovna menstruacija – menstruacija se najranije javlja drugi mjesec od poroda, ali može i da se ne javi i šest mjeseci, pa i više od poroda. Nekim ženama menstruacija se nastavi kao i prije trudnoće, ako govorimo o redovnosti javljanja i trajanju, dok se u nekim slučajevima regulisanje ciklusa treba čekati kroz nekoliko mjeseci. U vašem slučaju, pričekajte da prođe još jedan mjesec, pa ako se krvarenje i dalje nastavi takvom učestalošću, otiđite na ginekološki pregled.

I na kraju, što se bolova tiče, ako se isključi neka infekcija (mokraćnih kanala npr.), treba imati na umu da svaka operacija, ma kako dobro
urađena tehnički,  može da ostavi trajne posljedice u vidu priraslica na unutrašnjim organima, koje  mogu zadavati probleme, poput bolova kroz duži vremenski period. Sa ovim bi trebalo da budu upoznate i žene koje planiraju porod završiti carskim rezom, bez, da tako kažem valjanog razloga. Jednostavnim riječima rečeno, kad se jednom nešto rasiječe, pa ponovo sastavi, kako god to dobro izvedeno od strane operatera,  ne može biti onakvo kakvo je bilo prije, i neke posljedice će ostati, makar one najbanalnije, poput smanjene senzitivnosti kože ispod reza.

Prirodan porod i strabizam

Pitanje: Poštovani, u 26-oj sam nedjelji trudnoće i prva je beba. Operativno sam liječena od strabizma kao dijete. Operacija je bila dugotrajna i teška, djelimično uspjela. Još uvijek postoji ugao razrokosti, izraženiji pri svakom umoru i fizičkom naporu. Ginekolog mi je dao uput za detaljan oftamološki pregled. Doktorka KC Banja Luka je nakon pregleda dala mišljenje da mogu prirodno roditi. Pošto sam htjela biti sigurna i ne rizikovati, tražila sam i privatno sam tražila mišljenje kod doktora koji dugo prati moj oftamološki problem i kome vjerujem. On je, opet, dao potpuno drugo mišljenje, sa predlogom na carski rez. Zanima me šta je sigurnije za mene i koje mišljenje će u Porodilištu na Paprikovcu prihvatiti. Hvala unaprijed, J.V. (30)

Odgovor: Zadnjih godina carski rez se počeo praktikovati kod trudnica sa visokom dioptrijom. Logika iza ove prakse jeste ta da je kod takvih trudnica došlo do promjena u anatomiji oka, i da u nekim slučajevima, prilikom napinjanja, može doći do određenih oštećenja unutrašnjih struktura.

Naponi povećavaju pritisak, između ostalog, i u glavi, akako se taj pritisak prenosi i na unutrašnjost oka, u istom može dovesti do ozbiljnih oštećenja, poput ablacije retine (odljubljivanja mrežnjače). Kako u vašem slučaju nema promjena u anatomiji oka i njegovoj unutrašnjosti, nego je problem u slabosti vanjskih mišića, koji su nekad i korigovani operativnim putem, mišljenja sam da nema potrebe za carskim rezom.

Trudnica sam i noću mi trne ruke

Pitanje: Poštovani, u 33. sam nedjelji trudnoće i tokom noći mi ruke toliko trne da ne mogu da spavam. Pretpostavljam da se radi o nakupljanju vode. Međutim, molila bih Vas da mi kažete na koji način mogu da ublažim trnjenje ruku i šta mi preporučujete kako bih ublažila ovaj neugodan problem. Ljubica (23 )

Odgovor: Slabo se šta može uraditi da se taj problem riješi, osim razgibavanja ruku i laganih vježbi u toku dana. Mogući uzroci su nedostatak vitamina B kompleksa, B6 prvenstveno, te magnezijuma, kalcijuma, i eventualno kalijuma. Ovo se sve može nadomjestiti, ali je vjerovatnije da se radi o sindromu karpalnog tunela, uslijed povećanog zadržavanja vode, što je uobičajeno za trudnoću.

Za ovaj sindrom je karakteristično da nerv, koji prolazi kroz koštani kanal u ručnom zglobu, trpi pritisak od nakupljene tečnosti, i posljedično daje neugodne senzacije, poput trnjenja, probadanja, pa i boli. Kao što sam rekao, oticanje ruku i nogu je vrlo često u trudnoći, a isto tako i simptomi koje ste vi naveli, i jedino što je dobro u svemu tome jeste to što će problemi prestati vrlo brzo nakon porođaja, kada nestane i višak vode iz organizma.

Problemi sa štitnom žlijezdom i menstruacijom

Pitanje: Poštovani, prije četiri mjeseca su mi otkrili da imam usporen rad štitne žlijezde. Pijem Letrox od 100 mg. Sve ovo navodim, jer sam pročitala da hipotireoza može prouzrokovati krvarenje (menstruaciju). Poslije redovne menstruacije, nakon 14 dana, ponovo dobijem, u istoj količini, samo jedan dan kraće (inače četiri dana). Nakon toga, ponovo dobijem menstruaciju, normalno 30. dan, kao da prethodnog krvarenja nije ni bilo. Da li je ovo krvarenje prouzrokovano hipotireozom ili je nešto drugo u pitanju? P.S. U februaru ove godine, obavila sam kompletan ginekološki pregled i sve je bilo u najboljem redu. Unaprijed hvala, Laura (39)

Odgovor: Neredovne menstruacije su nešto sa čim se većina žena susrela, ili će se susresti u toku svog života. Nakon jednog vanrednog krvarenja, mislim da nema potrebe za nekom velikom zabrinutošću. Pričekajte da prođu dva ili tri ciklusa, pa ako se u tom periodu ne reguliše, otiđite na ginekološki pregled, sa ultrazvukom i hormonskim statusom. Ako pijete Letrox redovno, i redovno kontrolišete hormon štitne žlijezde, hipotireoza ne bi trebala da ima neke značajnije reperkusije na Vaš ginekološki status.