zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Neredovne menstruacije

Pitanje: Poštovani, od kada sam dobila prvu menstruaciju, bile su neredovne. Sve nalaze sam radila, i hormone i ultrazvuk i slikala hipofizu, sve je bilo u redu; jedino mi je rečeno da imam policistične jajnike. Pila sam pilule koje mi je ljekar propisao i čim sam prestala da ih pijem opet sam bila na početku. Planiram porodicu, ali ciklus nemam po 3-4 mjeseca i više. Šta da radim? N.G. (22)

Odgovor: Ako već neko vrijeme ne pokušavate ostati u drugom stanju, i ako ste detaljno provjerili hormonski status kao navodite, postoje velike šanse da neće biti problema ni kada se odlučite na trudnoću. Priličan broj žena ima rijetke cikluse, poput vas, i to im nije zadavalo poteškoće, što se potomstva tiče. S druge strane, izgledno je očekivati i da će vam trebati više vremena za ostanak u drugom stanju, kada se odlučite na to, s obzirom da godišnje “na raspolaganju” imate manji broj jajnih ćelija od žena koje imaju cikluse jednom mjesečno. Imajući ovo u vidu, smatram da biste se trebali ozbiljnije pozabaviti dijagnostikom, ne bi li se otkrio uzrok, ako ga ima, za takvo stanje. Zbog policističnih jajnika provjerite insulin, kao i tzv. androgene hormone, ako već niste do sada. Sve u svemu, ako je tačno da je sve u redu sa vašim zdravstvenim stanjem, trebate se samo pripremiti na to da trudnoća neće doći odmah kada tako odlučite, već će trebati malo više vremena i strpljenja za istu.

Da li je bolna ugradnja spirale

Pitanje: Zanima me da li je bolna ugradnja spirale i da li su potrebni neki nalazi prije toga,kao na primjer, papa test? Čula sam ako papa test nije uredan da se spirala ne može ugraditi. Inače, imam problema sa jakim sekretom i gljivicama. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. M.N. (20)

Odgovor: Ugradnja spirale nije bolna, i u najvećem broju slučajeva traje nepun minut. Mala nelagodnost postoji zbog manipulacije instrumentima, ali zbog kratkotrajnosti same procedure,  spomenuta nelagodnost se može zanemariti. Preporučuje se uraditi vaginalni i cervikalni bris prije same aplikacije spirale, da bi se izbjeglo eventualno unošenje infekcije u matericu. Pošto navodite problem sa sekretom, isti biste trebali riješiti nezavisno od toga da li razmišljate o spirali ili ne, a, kako već razmišljate, uz taj bris uzmite i cervikalni, te riješite odjednom i jedno i drugo. Papa nalaz nema veze sa spiralom, budući da se taj bris uzima da bi se detektovale promjene na sluzokoži grlića materice, i tu postoje dvije situacije – prva je kada nalaz nije uredan, i tada se mora nastaviti dijagnostika (biopsija grlića), da bi se ustanovilo šta dalje u terapijskom smislu. Druga opcija je uredan nalaz, koji zahtijeva rjeđe, ili češće kontrole. Papa nalaz se radi rutinski na godišnjem, ili dvogodišnjem nivou.

Pojačan sekret neugodnog mirisa

Pitanje: Poštovani doktore, imam pojačan sekret neugodnog mirisa. Nemam nikakvih drugih problema osim toga. Nisam nevina, ne uzimam nikakve hormonske, niti anti-bebi pilule. Zanima me ima li nekakv prirodni lijek za to ili možda neki koji mi vi možete preporučiti?! Unaprijed hvala. Tamara (22)

Odgovor: Ne postoji standardizovana norma, što se sekreta tiče, koja bi se mogla primijeniti na sve žene, bilo da govorimo o količini, gustini, ili mirisu. Naprosto, sve ovo varira od slučaja do slučaja, i ono što se nekoj ženi učini oskudno, drugoj bi bilo obilno. Ili, kad je miris u pitanju, ono što je nekome neugodno, nekom drugom je normalno. Sam sekret se nema potrebe liječiti, dok god nema nekih pridruženih simptoma ili znakova, koji upućuju na upalu, poput svraba, crvenila, otoka, žarenja, pečenja, boli… Sad, ako vi smatrate da je nešto neuobičajeno u pitanju, što govori u prilog nekoj infekciji, trebate otići na pregled i uzimanje brisa, kako bi se ciljanom terapijom infekcija izliječila. Ono što možete sami uzimati su probiotički preparat za intimnu njegui, ili probati neke od alternativnih, neškodljivih metoda o kojima je prije već bilo riječi, poput kupke sa sodom bikarbonom i mlakom vodom.

Epiduralna anestezija na Paprikovcu

Pitanje: Čula sam da se u porodilištu na Paprikovcu radi porod sa epiduralnom anestezijom pa me interesuje kome se obratiti za to, pošto sam ja iz Laktaša i tu vodim trudnoću. Da li se i koliko plaća takav porod? Hvala. D.J.

Odgovor: Dobro ste čuli, porod u epiduralnoj anesteziji se radi na Paprikovcu, i sve oko same anestezije se dogovarate sa anesteziologom prije samog poroda. Cijena je 500 KM, i sam način plaćanja dogovarate takođe sa anesteziologom. U zadnje vrijeme su počeli porodi i sa remifentanilom, koji je malo komforniji, jer se analgetik daje venskim putem, tj. ne uvodi se cjevčica u kičmeni stub. I za remifentanil važi ono što važi za epidural, cijena, kao i dogovor sa anesteziologom.