Poprilično dosadna debata koja se decenijama unazad vodi jeste ona “dojenje protiv vještačkog mlijeka”. Ali, jeste li ikad pomislili ima li veze iz čega bebe piju to mlijeko pošto mnoge majke izdajaju mlijeko i daju ga djeci na flašicu? Može li to uticati na bebin razvoj?

Kao i za odrasle tako i za bebe važi pravilo da treba da jedu do one tačke kad više ne osjećaju glad. Najnovija istraživanja, pokazala su da bebe koje se hrane na flašicu tu tačku redovno premašuju i tu nastaje rizik od gojaznosti.

gojaznost kod beba

Dobre prehrambene navike kod djece treba razvijati još u novorođenačkom periodu, time što ćete pomoći vašoj bebi da nauči da sluša svoje unutrašnje znakove i da prestane jesti onda kada više nije gladna. Na taj način gradite bebi temelj za buduće dobro zdravlje.

Profesori Brigham Young univerziteta Ben Gibs i Renata Forst, sproveli su istraživanje koje je obuhvatalo više od osam hiljada porodica. Prateći njihove prehrambene navike oni su dokazali direktnu vezu između gojaznosti i načina na koji su bebe hranjene do 24 mjeseca života. Prema njihovim procjenama, bebe koje su jele zamjensko umjesto majčinog mlijeka imaju čak 2-3 puta veće šanse da budu gojazne. „Ukoliko je dijete gojazno kao dvogodišnjak, velike su šanse da će biti gojazno tokom cijelog svog adolescentskog perioda“, rekla je dr. Forst.

Istraživači su naglasili da stvar nije u zamjenskoj formuli, nego u činjenici da je svaka ta beba hrabrena da pojede sve što se nalazi u flašici. Na taj način bebu učite da zanemaruje signale kojima joj organizam poručuje da je sito. Bebe koje sisaju jedu dok se ne najedu, a pozitivna stvar je što majke ne mogu tačno znati koliko je beba pojela, što mame spriječava da bebu „tjeraju“ da pojede „sve do kraja“.

Flašica nije jedini rizik koji može dovesti do gojaznosti. Tu je i stavljanje bebe na spavanje sa flašicom, kao i uvođenje čvrste hrane oko četvrtog mjeseca bebinog života, što je poprilično rano.

By: nerissa's ring

Šta roditelji mogu uraditi?

Sve mame ne mogu ili ne žele da doje svoje bebe. Šta one mogu uraditi da usade bebi zdrave navike od prvih dana života?

Nemojte bebu tjerati da pojede sve što je u flašici. Beba čim je sita, počne da gura flašicu, grize i igra se. To je znak da je dosta i da ne treba da forsirate.

Nikako nemojte prije četvrtog mjeseca života uvoditi čvrstu hranu u bebinu ishranu. Pedijatri tvrde da dojene bebe, ako lijepo napreduju, do šestog mjeseca ne trebaju ništa osim majčinog mlijeka.

Ne stavljajte bebu na spavanje sa flašicom. Ova navika, ne samo da povećava rizik od gojaznosti već može biti veoma štetna za zube.

Izvor: lifepressmagazin.com