Dok mnogi po automatizmnu negativno reaguju i na sam pomen botoksa, drugi žure da ga što prije ubrizgaju, kako bi obezbijedili sebi “vječnu mladost”. Botoks je produkt visokog vrijednovanja mladosti u današnjem društvu.

Dok djeca žure da odrastu, a stariji teže da se podmlade, i jedni i drugi, kao da zauvijek žele da ostanu u svojim dvadesetim.

Iako ne postoji sredstvo koje bi današnjem čovjeku koji živi u stralnoj strepnji od starenja, obezbijedilo vječitu mladost ili ljepotu, botoks uspjeva da na nekoliko mjeseci podmladi lice i zaustavi ga u vremenu. Sve do trenutka dok pojedinac ne postanete njegov rob i dovede svoje lice do tačke neprepoznatljivosti.

botoks1 Botoks: Razlozi za i protiv ranog početka korišćenja

Botoks je zapravo specifična vrsta toksina, koja spriječava “komunikaciju” između nerva i mišića. Ukratko, on paralizuje mišiće lica i time spriječava pokrete lica kojima se na koži stvaraju bore. Mišići ostaju paralizovani nekoliko mjeseci.

Ukoliko ste se odlučili da želite da podvrgnete vaše lice jednom ovako agresivnom tretmanu, predlažemo vam da promislite kada je pravi trenutak za početak korišćenja botoksa.  Za vas sukobljavamo argumente za i protiv ranog početka korišćenja botoksa.

Rano korišćenje botoksa

Mnogi dermatolozi smatraju da sa botoksom treba krenuti već u dvadesetim godinama, jer je to najsigurnija prevencija od nastanka bora. Jedan američki institut je dokazao ovo primjerom dvije bliznakinje, od kojih je jedna krenula sa ubrizgavanjem botoksa u dvadesetim, a druga nije. Za 13 godina, na ovoj drugoj su se primjećivali redovni znaci starenja, dok je sestra koja je koristila botoks imala glatku kožu.

Boranje kože i stalne kontrakcije kože lica, čine kožu grubljom, budući da se ona prilagođava uslovima kojima je podvrgavate. Prema tome, lice sa paralizovanim mišićima očuvava mekoću kože.

Botoks se ponekad preporučuje i kao dobra odluka za one koji žele da očuvaju mladost lica, a imaju problem sa migrenama, budući da on umanjuje glavobolje.

Odlaganje korišćenja botoksa

botoks2 Botoks: Razlozi za i protiv ranog početka korišćenja

Brojni dermatolozi tvrde da prerana upotreba botoksa dovodi do ranijeg starenja lica.Primjeri koji to potvrđuju su i brojne poznate ličnosti. Takođe, pored toga što lice ranije može početi da izgleda staro, na specifičan i neprirodan način, ukočenost mišića lica poslije nekog vremena postaje vidljiva i cjelokupan izraz lica djeluje neprirodno.

Rizik od nuspojava povećava se što ranije počnete da ga koristite. Prosto, što ga duže koristite u životu, duže će vaše tijelo i organizam koji se mijenjaju, biti izloženi njemu.

Astronomski troškovi su treći argument protiv preranog korišćenja botoksa. Kada jednom počnete da ga ubrizgavate, nema povratka, i ne smijete da prestajete da ga koristite, ukoliko ne želite da se suočavate sa vidnim posljedicama na licu. Početak korišćenja botoksa u dvadesetim podrazumijeva nezamislivo mnogo troška tokom svakih nekoliko mjeseci vašeg života. Uz to uvijek ostaje i rizik da u nekom periodu života nećete biti dovoljno dobro finansijski situirani da sebi priuštite botoks.

Tek kada stavite na vagu to koliko visoko vrijednujete fizički izgled i ideal vječne mladosti, i promislite sve troškove i moguće posljedice botoksa, možete dozvoliti sebi da odlučujete hoćete li ga koristiti, i u kom periodu života ćete početi sa tim.

Izvor: wannabemagazine.com