zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Višegodišnji problem sa gljivičnim infekcijama

Pitanje: Poštovani dr Zolak, imam problem sa gljivičnim infekcijama. Svaki, pa čak i najmanji stres, je praćen gljiviičnim infekcijama. U početku (prije 4-5 godina, kada su krenule g.infekcije), Kansen je rješavao problem, sada više ne pomaže. Posljednje dvije godine godine, te infekcije su jako učestale, skoro da ih imam svaki mjesec. Redovno idem ginekologu, ali te infekcije su toliko učestale da nekada  ne mogu dobiti termin. Ginekolog mi je davao razne vaginalete (Poliginax, Neo- Penotran), jednom i kapsulu Difulcan. Nekada vaginalete pomognu, a nekada ne. Inače, radila sam briseve (mikoplazma, ureaplazma, klamidiju) i TORCH TEST, svi testovi uredni. Posljednjih 3-4 mjeseca “radimo” i na bebi, ali rezultata nema. Znam da je još rano, ali bojim se da te učestale gljivične infekcije mogu biti smetnja. Uvela sam u ishranu puno voća, hranim se zdravo, “domaća” hrana, bez konzervanasa, med i sve što je zdravo.. Nosim, isključivo, pamučni veš. Stvarno, više ne znam kako da se riješim tih gljivica. Unaprijed hvala! S.S. (31)

Odgovor: Iako se kandida može smatrati normalim stanovnikom probavnog trakta, posljednjih godina sve veći broj ljudi ( svaka treća osoba na zapadu je imala ili ima takvih problema) ima tegobe sa probavom ili sa vaginalnim infekcijama, u zavisnosti od pola. Dva su najčešća uzroka, bilo pojedinačno, bilo u kombinaciji jedan sa drugim:  savremeni način ishrane bogat ugljenim hidratima i rafinisanim šećerima, i antibiotske terapije koje koristeći jake antibiotike rješavaju jedan problem, ali proizvode neke druge, poput ovoga, jer ne djeluju na gljivice ( npr. terapija Helikobaktera). Naime, ishrana tzv. bijelim brašnom dovodi do poremećaja u funkciji sluzokože crijeva, odakle se uzročnici mogu širiti cijelim organizmom, uzrokujući širok spektar problema ( neki od njih, blaži, su – nedostatak vitamina i minerala, smanjenje imuniteta, hronični osjećaj umora i malaksalosti, poremećaji raspoloženja, i dr.). Kandida, u nekim slučajevima dovodi do pojačane proizvodnje
jednog “lažnog estrogena”, koji može da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu. Vi, pošto ste već probali riješiti problem klasičnim terapijama, mislim da biste trebali probati liječenje sa promjenom ishrane. Ovaj put je dugotrajniji, jer traje 3-6 mjeseci, ali po iskustvima mnogih žena širom svijeta, daje dobre rezultate, i temelji se na tome da se kandidi uskrati ono što joj pogoduje rastu, a to su ugljeni hidrati iz ishrane i kisela sredina. Informišite se putem interneta o antikandida dijeti, i prehrani namirnicama koje u organizmu izazivaju alkalizujuće efekte.

Pucanje mišića anusa pri porodu

Pitanje: Poštovani doktore, porodila sam se 15 jula, porod je bio lak i brzo je prošao, međutim kao prvorotkinja doktor me nije sjekao nego sam pukla sama, ali sam popucala toliko da mi je mišić anusa otišao pa je ostala 1/3, a posljedica je da vazduh ide prema vagini kao da izlazi iz vagine……Doktorica mi je rekla da radim vježbe ali nakon 4 mjeseca isto se dešava? Da li će se mićić sfinker anusa kako piše dijagnoza obnoviti sam ili moram na hirušku intervenciju? B. Č. T.

Odgovor: Pitanje mi nije najjasnije, pogotovo ovaj dio za jednu trećinu, i to sa vazduhom. Uglavnom, mislim da sam zid rektuma, kao ni anus, nije u potpunosti pukao, jer da jeste, to bi se gotovo sigurno vidjelo pri samom porodu, ili bi poslije nastupile komplikacije koje bi zahtijevale hiruršku korekciju. Pošto vam je i doktorica savjetovala vježbe za jačanje karličnog dna, mislim da nije u pitanju nešto previše ozbiljno. Ako vama, s druge strane, ti problemi izgledaju veliki, trebate otići na pregled kod abdominalnog hirurga, pri kom će se steći uvid u prirodu problema i predložiti eventualno rješenje.

Period začeća poslije dvije kiretaže

Pitanje: Poštovani, interesuje me sljedeće: Imala sam kiretažu krajem avgusta zbog konzumiranja tableta, tačnije primulut nor u cilju odgadjanja menstruacije; međutim, prije upotrebe sam posjetila svog ginekologa koji nije vidio da sam trudna, a ja nisam znala. Kiretaža je bila u 7/8 nedjelji,i nakon toga otprilike mjesec poslije, krajem septembra, opet sam imala kiratažu zato što nije dobro očišćeno. Nakon 2 kiretaže,  menstruacija tj. blago krvarenje mi je počelo 20-ti dan, da bi nakon 2-3 dana počelo normalno kao prava menstruacija. Sada, za koji dan bi trebala opet dobiti, pa mene zanima koliko još trebam čekati da bi mogli početi sa pravljenjem bebe, da li bi trebala čekati jos jedan mjesec ili može poslije ove sada, poslije ove menstruacije?! Da napomenem da imam jedno dijete sa kojim je trudnoća i sve poslije proteklo uredno. Izvinite na dugom tekstu htjela, sam sve ukratko da imate informacije; hvala unaprijed na odgovoru Gaga (26)

Odgovor: Nema veze što ima teksta, uvijek je bolje potruditi se i sa malo više riječi opisati  nešto, nego sa manje ostaviti mjesta za nedoumicu.

Odgovor na vaše pitanje ukratko glasi- može. Možete početi sa „pravljenjem bebe“ poslije iduće menstruacije, jer ne postoji nikakav
razlog sa medicinske strane da se uzdržavate od trudnoće.

Miom unutar zida materica

Pitanje: Poštovani doktore, prije 3 mjeseca mi je otkriven miom unutar zida maternice, veličine 22*25 mm. Zanima me šta sve on može prouzrokovati i da li može uzrokovati poteškoće u trudnoći, odnosno kako može uticati na razviće bebe? Unaprijed hvala. N.K. (29)

Odgovor: Miomi te veličine generalno ne bi trebali da zadaju neke probleme u samoj trudnoći. Kod mioma je bitna veličina i lokalizacija. Tako, veći miomi (5,6,7cm) ne predstavljaju problem ako su lokalizovani „negdje sa strane“ na tijelu materice, tj. kada nisu na putu bebi u toku poroda. S druge strane, manji miomi, ako su lokalizovani ispod endometrija mogu otežavati ostanak u drugom stanju, jer mijenjaju neke fiziološke mehanizme unutar endometrija, koji služi za prijem oplođene jajne ćelije. Isto tako, valja napomenuti da miomi u toku trudnoće, zbog povećane količine određenih hormona, imaju tendenciju rasta, u nekim slučajevima prilično veliku, te i na to treba obratiti pažnju prilikom redovnih ginekoloških problema u tom periodu.