Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 17-godišnja Malala Jusafzaj iz Pakistana izjavila je danas da može sebe da vidi da za oko 20 godina postane premijer svoje domovine.

“Želim da pomognem svojoj zemlji, želim da ona napreduje i istinski sam patriota”, rekla je Malala, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Malala je rekla da je zato odlučila da uđe u politiku, dodajući da će možda jednog dana ljudi glasati za nju i da će dobiti većinu.

Upitana o političkim aspiracijama na konferenciji za novinare u Oslu, kojoj je prisustvovala i norveška premijerka Erna Solberg, Malala je odgovorila da  “može postati premijer sa 35 godina, ali ne prije toga”.

Malala je rekla da inspiraciju nalazi u bivšoj pakistanskoj premijerki Benazir Buto, koja je ubijena 2007. godine.

“Ona je primjer kako se ženama prenosi poruka da mogu da napreduju”, kazala je Malala.

Nobelova nagrada za mir 2014. godine uručena je juče u Oslu Malali i Kajlašu Satjartiju iz Indije, jer su rizikovali živote boreći se za prava djece.

Malala je izjavila da se nada da će ova nagrada inspirisati sve djevojčice širom svijeta da se bore za svoja prava.

Ona je imala 15 godina kada su joj talibani pucali u glavu dok je školskim autobusom išla u školu da bi je kaznili zbog toga što se zalagala za obrazovanje djevojčica.

Od tada živi sa porodicom u Engleskoj, gde je nastavila da se školuje i bori za prava djece.

Školska uniforma natopljenja krvlju, koju je nosila kada je na nju pucano u oktobru 2012. blizu njene kuće u dolini Svat, biće prikazana na jednoj izložbi ove nedjelje u Nobelovom centru.

Izvor: nezavisne.com