Razvoj mode u jednoj od najznačajnijih svjetskih prestonica mode, Parizu počeo je na, vjerovali ili ne, konjičkim trkama. Ove manifestacije, koje su okupljale sam krem pariskog društva u periodu od 1910. do 1920. godine, stimulisale su dame i gospodu da se utrkuju, ne samo u visini novca koje ulažu u opklade, već i u odjevnim komadima. Ovi elitni događaji predstavljali su nevjerovatnu preteču street style-a.

Pariski “ulični stil”, koji je i danas jedan od najzanimljivijih, razvijao se na “Longchamp” hipodromu, pokraj Sene, a mi vam predstavljamo toaletu koju su nosili tadašnji predstavnici visokog društva u Francuskoj, početkom vijeka.

1910 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Dame su, za razliku od gospode, uživale veću slobodu u modnim izborima. Korseti, koji su nekada služili samo da oblikuju tijelo, sada su postajali važna osnova odjevnih kombinacija, a ovih godina se širio orijentalni uticaj, koji se može vidjeti i na dezenima odjevnih komada koji su bili u trendu.

1911 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1912 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1912 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početkom druge decenije prošlog vijeka, modni stilovi su postajali sve slobodniji. Odjevni komadi su dobijali asimetričnu formu, a materijali koji su se nosili bili su svila, šifon, saten, pa čak i pamuk u toplijim mjesecima godine.

1913 a Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1913 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1914 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1914 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1914 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1914 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Odjeća je sve češće kreirana tako da prati žensku siluetu. Modni dizajneri koji su bili popularni ovih godina bili su Pol Poaro, Žan Dakin i Žak Duke.

1919 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1919 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1919 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1919 5 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1919 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Tokom prvog svjetskog rata, ovaj modni hipodrom bio je zatvoren, da bi ga ponovo otvorili 1919. godine. Već tada je postalo jasno da je tokom rata uloga žene u društvu postala značajnija, i kako su žene bivale angažovane na više poslova i same postale svestranije ličnosti, tako se promijenio i njihov stil. Hipodromom “Longchamp” paradirale su toalete značajno praktičnije i udobnije od onih predratnih. Na scenu su stupili jednostavni krojevi i tamnije boje.

1920 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1920 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

1920 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početak dvadesetih donio je jedan novi zanimljivi modni zaokret. Dame su počele da nose bob frizure i da se oblače u sve manje ženstvenu odjeću, ali i da nose haljine i suknje sa dužinom iznad članaka.

Nadamo se da ste uživali u ovom malom vremeplovu koji vam je predstavio jednu značajnu epohu pariske mode, i koji nas mnogo može naučiti o evoluciji street style-a ove prestonice mode.

Izvor: wannabemagazine.com