Ručno izrađeni medaljoni, minđuše, broševi, ogrlice i ukrašeno posuđe proizvodi su dugogodišnjeg rada mlade Banjalučanke Slavice Radić, koja je svoj talenat i kreativnost od hobija pretvorila u posao.

Sve je počelo prije pet godina kada je ova dvadesetpetogodišnja studentkinja završne godine Ekonomskog fakulteta za svoju dušu počela da izrađuje nakit, koji joj je kasnije omogućio da u studentskim danima zaradi pristojan džeparac.

Sve je krenulo od hobija. Kada su prijateljice počele da me mole da i njima izradim neki komad nakita, došla sam na ideju da pokrenem biznis, koji uspješno razvijam već pet godina – počinje priču Radićeva, koja će svoje radove predstaviti na sajmu kreativaca “Sjećanje jedne zime”, koji se održava od 27. do 29. decembra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Sav nakit izrađuje ručno, a osnovni alat koji koristi je igla i njome iscrtava ukrase.

– Igla mi je u poslu najbolji drug. Odmah poslije nje je i glina, od koje pravim sve proizvode. Pošto sam po prirodi romantična, trudim se da koristim prirodne zemljane boje, pa mi je materijal uglavnom u smeđim, zelenim i ljubičastim tonovima – kazala je Radićeva.

Ona je dodala da ne koristi nikakvu posebnu tehniku pri izradi nakita, već oblikuje glinu, koju kasnije peče, a metalne dijelove na nakitu uglavnom lijepi.

– Dešava se da na jednom komadu nakita radim i do tri dana, zbog čega se onda mučim kada treba da odredim prodajnu cijenu – rekla je Radićeva.

Ona je kazala da cijene određuje prema utrošenom materijalu i trudu, pa tako minđuše prodaje po cijeni od pet do 10 KM, dok se cijene ogrlica uglavnom kreću od sedam do 20 KM.

Radićeva je naglasila da materijal za nakit nabavlja u gradu na Vrbasu, te putem interneta. Ova studentkinja kaže da putem “Fejsbuk” stranice prima najviše narudžbi, te je dodala da je zahvaljujući “Jutjubu” savladala i nove tehnike izrade.

– Jako mi je drago kada neko u gradu prođe pored mene sa mojim nakitom na sebi. Simpatično mi je i kada muškarci naručuju nakit koji poklanjaju djevojkama – rekla je Radićeva.

Ona je dodala da je nedavno počela da ukrašava i suđe, uglavnom čaše, šolje i escajg, pa je već imala narudžbi za ukrašavanje svadbenog escajga za mladence.

– Planiram da se ostvarim i na polju ekonomije, ali nikada neću prestati da se bavim ovim poslom – kazala je Radićeva.

Udruženje

Da predano radi na razvijanju svoje kreativnosti govori i činjenica da je Radićeva postala jedan od članova novoosnovanog Udruženja kreativaca, čiji je pokretač Dragana Prnjić, poznatija kao Dragana S. Garden.

– Ponosna sam što sam jedna od članica udruženja koje je osnovano isključivo s ciljem da edukuje i pomaže kreativnim ljudima koji su u velikoj mjeri zapostavljeni od institucija –  rekla je Radićeva.

Izvor: glassrpske.com