zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Korištenje vaginalnih kapsula Polygynax u trudnoći

Pitanje: Poštovanje doktore, imala bih pitanje za Vas, pošto sam sada u drugom stanju i pojavilo mi se bijelo pranje i moja mi je doktorica propisala vaginalne kapsule koje se zovu POLYGYNAX. Da li smijem to da koristim u trudnoći pošto sam pročitala da ne smiju trudnice i dojilje da koriste, pa me zanima Vaše mišljenje?! Inače, ovo mi je prva trudnoća, nakon osam godina. Unaprijed hvala, E.K. 

Odgovor: Polygynax  nije kontraindikovan u trudnoći, i zbog toga se često i propisuje. Na većini vaginaleta stoji u uputstvu da se ne preporučuju zato što nema još uvijek detaljnih i definitivnih potvrda o štetnim efektima, ali ono što se zna je da takvih efekata nije bilo do sada. U osnovi se radi o politici farmaceutke industrije, u smislu unaprijed ograđivanja od bilo kakvih, potencijalno nepovoljnih situacija po nju.

Period poslije spontanog pobačaja

Pitanje:  Poštovani, 3. oktobra sam imala spontani, nije rađena kiretaža, ginekolog kod kojeg sam bila na pregledu i UZ mi je rekao da bih trebala dobiti sljedeću menstruaciju 3. novembra. Međutim, nje nema, pa me zanima je li to normalno?! Da napomenem, to mi je bila prva trudnoća, sterilitet je i kod supruga i kod mene, zapušenost jajovoda i slaba pokretljivost. Doktor mi je na pregledu rekao da je jedina dobra stvar u svemu tome da su – gdje je jednom postojala trudnoća – velike šanse da se ponovi. Trudna sam ostala na prirodan način. Pozdrav, Jul (34)

Odgovor: Ne znam sa koliko nedjelja je bio spontani, ali se može pretpostaviti da nije u pitanju odmakla trudnoća. Na UZV je vjerovatno viđen prazan kavum, tj. materica, pa je ginekolog pretpostavio da će iduća menstruacija doći redovno, poslije mjesec dana. Ako nemate nikakvih tegoba (bolovi, krvarenje), pustite da prođu barem dva mjeseca od spontanog, pa ako i dalje ne bude menstruacije, otiđite na ginekološki pregled pri kom će se utvrditi o čemu se radi.

Što se tiče drugog dijela pitanja, mislim da biste se trebali ozbiljnije posvetiti sterilitetu, kako ga nazivate, kod sebe i supruga(infertilitet je pravi termin za slična stanja, jer sterilitet znači definitivno stanje kod žena koje nikad nisu zatrudnile). Bilo je riječi u prethodnim pitanjima i odgovorima o pretragama koje se trebaju raditi u sličnim situacijama, pa se možete tako informisati za početak, dok se za sve ostale, konkretne postupke i procedure trebate obratiti ginekologu.

Zabrinuta zbog Uterus unicornisa

Pitanje: Veliki pozdrav za Vas! Novembra 12. bila sam na 3D UZV pregledu i otkrili su mi uterus unicornis. Radila sam AMH test, rezultati su u redu,  kao i OGTT, vrijednosti 5.3 nakon uzimanja šećera 100gr. Preporučuju mi dijagnostičku histeroskopiju, pa Vas molim da mi kažete šta mi Vi savjetujete? Više sam nego zabrinuta da li ću se ostvariti u ulozi majke, jer su jasne prepreke sa tom dijagnozom. A. Z.

Odgovor: Ako do sada niste pokušavali ostati u drugom stanju, i imali nekih problema pri tome, u smislu pobačaja, mislim da se ne trebate zabrinjavati previše. Uterus unikornis nije tako rijedak, kao ni trudnoće sa takvim uterusom. Dosta žena dođe na porod (carski rez), i tek tada se vidi da je materica tako građena. Ako je sve ostalo u redu sa reproduktivnim organima, velike su šanse da cete uspjeti zatrudniti (takav nalaz nije prepreka zatrudnjivanju), i iznijeti trudnoću do kraja, uz određene mjere opreza i predostrožnosti. Histeroskopija je
endoskopska metoda kojom bi se u ovom slučaju mogla samo potvrditi dijagnoza, kako vam je i sugerisano.

Kojeg ginekologa biste preporučili jednoj trudnici?

Pitanje: Dr Zolak, kakvo je Vaše iskustvo sa greškama prilikom vođenja trudnoće? Koje su Vaše najčešće greške? Kome doktori ginekolozi u UBKC odgovaraju za greške (poslije načelnika)? U kojoj nedjelji se počinje mjeriti femur? Da li doktori trebaju mjeriti oba femura? Mjere li se ostali ekstremiteti? Kojeg ginekologa biste preporučili jednoj trudnici? Koliko bi trebao, prosječno da traje jedan pregled u trudnoći? Koliko ginekologa ima u UBKC Banja Luka? P.S. Želim svim doktorima i njhovim porodicama da se liječe u UBKC Banja Luka (da čekaju bez ikakvog odgovora svoga kolegu stručnjaka). Unaprijed hvala, M. P. (35)

Odgovor: Pošto su pitanja kratka i jasna, tako ću i odgovoriti na njih, pa da krenem redom:

Na sreću, iskustvo je dobro. Ovim sam odgovorio i na drugo pitanje. Po mojim saznanjima, Bogu i nadležnom sudu, kako kad, i zavisno ko u šta vjeruje više. Od 13 nedelje. Mjeri se po pravilu samo jedan. U pravilu ne, tj. samo onda kada se posumnja na neke anomalije u razvitku ploda. Jedino što mogu reći u vezi ovog pitanja jeste da je trudnoće mojoj supruzi  vodio dr Vilendečić Rade. Zavisi od ginekologa i pacijenta, ali bi trebalo da traje dovoljno da se ispoštuje ono što nalažu pravila struke. Trideset. Vezano za želje, nemam šta odgovoriti, osim da se ova vaša ispunjava svakodnevno.