Šriom svijeta postoje različite prakse, nekada i tradicije ljepljenja i kačenja određenih nazovimo predmeta na zidove i mostove. Mi vam sada predstavljamo jednu od, sigurno, najodvratnijih…

Ulaz u ulicu žvaka, Foto: flickr, daveyninULAZ U ULICU ŽVAKA, FOTO: FLICKR, DAVEYNIN

Amerikanci u prosijeku žvaću od 160 do 180 žvaka po osobi godišnje, što je oko 800 grama po osobi godišnje. To ih svakako donekle čini zavisnicima, jer se ukupno u Americi sažvaće 250.000 tona žvaka godišnje!

Većina žvaka na kraju završi na nečijim cipelama, dakle na ulici, često na zidovima, u školi ispod klupa, a nerijetko i na stolicama gradskog prevoza tj. na nečijoj garderobi. Na čišćenje žvaka Amerikanci godišnje potroše milione dolara!

Zdi jedne od zgrada, Foto: flickr, RLEVANSZDI JEDNE OD ZGRADA, FOTO: FLICKR, RLEVANS

Ali ko bi rekao da žvake zbog svoje rastegljivosti, ali i boja mogu da inspirišu i ponekog umjetnika. Pogledajte samo ovaj gadan zid koji zaista privlači ogromnu pažnju u Americi.

Nazivaju je Ulica žvaka, a nalazi se u San Luis Obispu u Kaliforniji. Četiri ipo metra visoka, a 21 metar dugačka uzana ulica izlijepljena je žvakama prolaznika. Žvake se nalaze na zidovima i jedne i druge strane, a kada se sve žvake sa zida saberu dobijemo dužinu od oko 20 metara!

Lepi se i po prozoru, Foto: flickr,jareedLIJEPI SE I PO PROZORU, FOTO: FLICKR,JAREED

Ko je započeo lijepljenje ovih žvaka nije baš najjasnije. Istoričari vjeruju da je tradicija lijepljenja žvaka počela nakon Drugog svjetskog rata i to od strane maturanata San Luis Obispa. Moguć rivalitet između Srednje škole San Luis Obispa i Politehničkog univerziteta Kalifornija i takmičenje ko će više žvaka zalijepiti eskaliralo je u jedu ulicu sa zidovima od žvaka.

Obe strane zida su potpuno izlepljene, Foto: flickr,daveyninOBE STRANE ZIDA SU POTPUNO IZLIJEPLJENE, FOTO: FLICKR,DAVEYNIN

Već 1970. godine ova uska ulica postala je popularna među lokalnim stanovništvom. Javile su se i mnogobrojne žalbe vlasnika prodavnica zbog čega su zidovi te godine čak dva puta potpuno očišćeni. Al džaba!

A reklo bi se da uopšte ne miriše prijatno, Foto: flickr,JhayneA REKLO BI SE DA UOPŠTE NE MIRIŠE PRIJATNO, FOTO: FLICKR,JHAYNE

Mnogi stanovnici ovoga grada sada zidove od žvaka smatraju umjetnošću. Na njima su žvake izlijepljene u raznim obilcima, znakovima, slovima. Tu ima portreta, cvijeća, pisama. Na primjer, od žvaka u raznim bojama preko zida je ispisano “Ja volim SLO”, što su prva slova imena ovoga grada.

Da li biste i vi zalepili jednu žvaku?, Foto: flickr,Morgan_KernDA LI BISTE I VI ZALIJEPILI JEDNU ŽVAKU?, FOTO: FLICKR,MORGAN_KERN

Da li biste i vi zalijepili jednu žvaku?

Izvor: prva.rs