Suvih i ispucalih noktiju se možete riješiti pravom negom. Zimi su i oni podložni dehidraciji, lome se, pucaju, gule, stvaraju se zanoktice. Zaštite se na vrijeme.

Ne dopustite da zima već u samom startu uništi vaše nokte, a posebno ako su osjetljiviji. Morate se zaštiti kako treba.

Čuvanje noktiju

Neka vam na dohvat ruke uvijek budu neke hidratacijske kreme ili ulja. Nosite i jednu u torbi tokom zimskih dana. Mala krema za ruke i nokte neće zauzeti mnogo mjesta u torbi, a spasiće vas ove zime. Ako su vam ruke i nokti posebno osjetljivi, nanosite kremice poslije gotovo svakog pranja ruku, a naveče obavezno mažite ruke, nokte i predio oko noktiju maslinovim uljem i lomljenja neće biti. Proizvodi na bazi pčelinjeg voska su takođe vrlo djelotvorni, kao i maske za tijelo od meda.

suvih i ispucalih noktiju

Rukavice zimi nikada ne zaboravljajte. Samo jedan dan nepažnje može vas skupo koštati. (Posebno ako planirate na grudvanje). Kada noću namažete ruke možete staviti pamučne zaštitne rukavice, a danju kada perete i čistite obavezno nosite gumene da biste zaštitili ruke.

Pazite i na ishranu. Unosite dovoljno hrane bogate kalcijumom, magnezijumom, vitaminimna A, B i C.

A šta kada je kasno?

suvih i ispucalih noktiju

Naravno, nikada nije kasno. Ako su vam nokti već stradali, lijek naravno postoji. Hranjiva ulja (poput maslinovog koje smo pominjali, ali odlično je i kokosovo, jojobino i arganovo) mogu vam oporaviti nokte, a postoje i specijalni lakovi za nokte za učvršćivanje i oporavak ispucalih noktiju. Možete ih pronaći u apotekama.

Jednom sedmično zimi ruke i nokte potopite u mlaku vodu na 10 minuta i nakon toga lagano izmasirajte maslinovim uljem posebno obraćajući pažnju na nokte i zanoktice. Stavite pamučne rukavice i držite ih na rukama bar sat vremena.

Parafinskom kupkom i tretmanom u rukama stručnjaka možete se vrlo brzo riješiti pomenutih problema.

Izvor: lifepressmagazin.com