zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Da li liječena gljivica utiče na otežano i učestalo mokrenje?

Pitanje: Poštovani doktore, imam problem otežanog i učestalog mokrenja, ne znam više ni sama koliko puta dnevno idem mokriti. Osjećam pritisak u donjem dijelu stomaka kao da mi nešto pritišće jajnike, ponekad i nadimanje praćeno tim pritiskom. Napomenula bih da sam se liječila od gljivice, koristila sam kremu Travocort i Vaginalete. Molim Vas da mi kažete da li sve te probleme može uzrokovati gljivica ili je to neka upala? Unaprijed hvala. S. N. (35)

Odgovor: Navedene tegobe ukazuju na problematiku vezanu za mokraćne puteve. Ako mislite na gljivice u vaginalnom sekretu, one same ne bi trebale da uzrokuju takve tegobe. Ne znam kada su, i da li su, gljivice dokazane vaginalnim brisom, pa ako nisu, trebate otići ginekologu zbog toga, a i zbog mješovitih infekcija koje su vrlo česte. Vjerovatnije je, ako nema problema sa vaginalnim sekretom, da je u pitanju urinarna infekcija, pa trebate dati urin na analizu, i urinokulturu, koji će pokazati o kakvom se uzročniku radi. Na osnovu dobijenih nalaza ćete dobiti ciljanu terapiju, kojom će se uzročnici otkloniti.

Neredovne menstruacije

Pitanje: Poštovani, imam neredovne menstruacije. Prvu menstruaciju sam dobila prije 4 godine i od tada mi je uglavnom neredovna, nekoliko puta mi bude redovna i onda opet preskoči jedan mjesec i tako iznova. Uglavnom, kada preskoči, tada  mi naredna menstruacija bude obilnija. Nekih većih bolova ili smetnji prilikom ciklusa nemam.  Zanima me šta bi mogao biti uzrok toga, da li ima razloga za strah?  Unaprijed hvala. Z.K. (20)

Odgovor: Odmah da napišem da nekog razloga za strah ne bi trebalo da bude, ako je u pitanju samo ovo što navodite. S druge strane, teško je ovako procijeniti o čemu se tačno radi, bez ginekološkog pregleda i određenih dodatnih pretraga. Zato biste trebali otići na pregled, prilikom kog će se vidjeti stanje ginekoloških organa, i uz dodatne hormonske analize dobiti jasna slika o vašem reproduktivnom zdravlju. U slučaju da sve bude u redu, nemate definitivno razloga za brigu, jedino što ćete se morati pomiriti sa činjenicom da spadate u nemali dio ženske populacije koji ima neredovne cikluse, i to iz, za sada, neobjašnjivih razloga.

Djevice i (ne)odlazak kod ginekologa

Pitanje: Da li djevojke koje nisu imale seksualne odnose treba da idu na ginekološki pregled? Recimo, ja uopšte ne želim da ikad  imam seksualne odnose, pa me zanima na koji način u tom slučaju da kontrolišem zdravlje koje se inače kontroliše kod ginekologa. Ukoliko sam djevica ne mogu da idem na kolposkopski pregled niti papa-test, jel’ tako? I. P. (27)

Odgovor: Ukratko, trebaju ići na pregled. Svakako da djevojke koje nisu imale seksualne odnose spadaju u manje rizičnu grupu za dobijanje raka grlića materice, iz razloga što tu vrstu karcinoma izazivaju najčešće HPV virusi, koji se prenose seksualnim putem. Ali, valja napomenuti da grlić materice nije jedino na šta se obraća pažnja pri ginekološkom pregledu. Pored njega su tu tijelo materice i jajnici, kao i jajovodi,
koji se pregledaju ultrazvukom, preko trbušnog zida. Inače, PAPA bris, koji se i radi zbog ranog otkrivanja promjena na grliću, se može uraditi i djevojkama koje nisu imale odnose, uz obazriviji pristup, i sa manjim spekulumom, mada se to prilično rijetko dešava u praksi. Dakle, periodični pregledi se preporučuju svim ženama, bez obzira na to da li su seksualno aktivne ili ne.

Rana menopauza?

Pitanje:  Zbog neredovnog menstrualnog ciklusa otišla sam kod gineloga. Na prvom nalazu koji je rađen 27.01.2014 piše Uterus u AVFu 5,68×3,36, end. 0,24 , DA:2,09×1,39 , LA: 1,75X0,56 U C.D. nema sl.tečnosti. Uz ovo me je poslala da radim nalaz hormona štitne žljezde, prolaktina i kortizola. Na nalazu sve je bilo uredu osim povišenog kortizola koji je iznosio u 8h 702+, i u 16h 486+. Dijagnoza koja je navedena na ovom nalazu bila je Cervicitis, Myoma uteri i Hypercortisolism.

27.05.2014 je ponovo rađen nalaz kortizola koji je iznosio u 8h 776+ a u 16h 427+. Za to vrijeme moja menstruacija je sve slabila, javljala se u različitim intervalima.

Sljedeći nalaz sam radila za tri mjeseca i to 22.08.2014., ponovo nalaz ultrazvuka i nalaz kortizola. Na nalazu je navedeno Uterus u AVF- 5.25×3.72 end. 0.42 DA:2X1.2 LA: 2.19X1.3 U C.D. nema sl.tečnosti, a na nalazu kortizola piše u 8h 882+ a u 16h 242.

Od osmog mjeseca ja nemam menstrualni ciklus, pa mene zanima da li ovo je dovelo do rane menopauze. I koje je vaše stručno mišljenje u vezi ovih nalaza?! Radmila (43)

Odgovor: Ne može se reći da je kod vas u pitanju rana menopauza, bez ginekološkog hormonskog statusa. Trebate uraditi FSH, LH, Estradiol,
Progesteron da bi se vidjelo da li jajnici funkcionišu, pa tek onda razmišljati o dijagnozi rane menopauze. Takođe, uz menopauzu dolaze i neki simptomi, poput naglih promjena raspoloženja, preznojavanja, toplih talasa, koji na neki način prate, i manifestuju promjenu hormonskog statusa u tijelu tih žena. Vidim, isto tako, da imate povišen kortizol, pa bi bilo dobro da se otkrije uzrok tome, uz pomoć endokrinologa.