Biti roditelj vrlo je “težak” zadatak i zahtjeva posvećenost, odgovornost i odlučnost. Ma koliko se ponekad to činilo teško, svako može da bude odličan roditelj pod uslovom da posveti dovoljno pažnje tom zadatku.

Postoje dvije važne dimenzije roditeljstva, ali sa druge strane postoji i nekoliko vrsta roditeljstva, koje u sebi sadrže različite stepene ove dvije dimenzije. 

1. Helikopter roditeljstvo

Ovo su roditelji koji lebde nad svojom djecom. Oni brižno paze na sve kroz šta dijete prolazi i uvijek intervenišu ako se pojavi  problem. Kritičari kažu da su helikopter roditelji prezaštitnički nastrojeni i da se previše miješaju u odrastanje djece.

2. Roditeljstvo vezanosti

Ovaj stil roditeljstva se oslanja na teoriju doktora Sirsa, koji tvrdi da sigurna i podržavajuća veza sa roditeljima u ranom detinjstvu (i poslije njega) stvara sigurne i nezavisne odrasle osobe. Ono uključuje nošenje djece u maramama i spavanje u istom krevetu sa roditeljima.

3. Roditeljstvo koje diktira beba

Ovaj stil roditeljstva je blizak roditeljstvu vezanosti, u kome su bebe uvijek blizu roditelja, jedu kada to požele i spavaju u istom krevetu. Međutim, glavni princip ovog stila, koji je uveo doktor Spok, je da je beba uvijek šef. Roditelji uvijek moraju da prate bebu kako bi znali šta joj je potrebno od hrane do spavanja i igre.

4. Prirodno roditeljstvo

Ovi roditelji imaju želju da žive i vaspitavaju djecu odgovorno i savjesno. Oni paze na zaštitu životne sredine, koriste alternativne i holističke metode liječenja i poznati su po nježnom sprovođenju discipline. 

5. Tigar roditeljstvo

Ovi roditelji su poznati po tome što su strogi i iznad svega na prvo mjesto stavljaju akademsku karijeru svog djeteta. Termin je nastao iz knjige “Himna majke tigrice” koju je Ejmi Čua objavila 2011. godine.

6. Sporo roditeljstvo

Potpuno suprotno tigar roditeljstvu, ovaj stil vaspitanja ima filozofiju da, umjesto organizovanih aktivnosti, djeci treba dati prostora da ispituju svijet u tempu koji im odgovara.

7. Spokojno roditeljstvo

Spokojno roditeljstvo naglašava činjenicu da je dječija priroda mnogo važnija od vaspitanja. Majke i očevi koji prihvataju ovaj stil roditeljstva vode se riječima da moraju da prihvate stvari koje nisu u mogućnosti da promijene.

8. Radim najbolje što znam roditeljstvo

Ovaj stil roditeljstva primjenjuje najviše roditelja. Oni pozajmljuju koncepte od svih ostalih stilova roditeljstva, a trude se da sve rade najbolje.

Izvor: bebac.com