Modna profesorka Alis Ličer koja radi na najpoznatijem institutu u Parizu, pod nazivom Institut Français de la Mode, nedavno je uzdrmala modni svijet svojim pitanjem za novine Gardijan: ”Da li bi Koko Šanel bila tako slavna i uspješna dizajnerka da nije život provela sama?”

Iako joj je velika inspiracija bio emotivni partner, Artur Kapel, te se čak i spekulisalo da je logo Chanel-a osmišljen nakon njegove smrti kako bi ovjekovječio ljubav između Koko i Kapela, oni nisu stigli da se vjenčaju, tako da je Koko do kraja života ostala sama.

”I Koko Šanel i njena čuvena dizajnerka su bile same i neudate, što je bilo vrlo atipično za vrijeme u kom su živjele. Zbog toga su bile potpuno posvećene modi i njenom stvaranju, nalazeći u njoj smisao života. Odatle je potekla i sloboda za nezavisnu, emancipovanu ženu, koja je zavodnica, ali sama sebi dovoljna.” Upravo takve žene su inspirisale Koko, i upravo takve, Koko je oblačila.

Koko je bila revolucionarna pojava u modi. Promijenila je pogled na modu, uvela udoban stil za snažnu i neustrašivu ženu, tražila je inspiraciju u uniformama vojnika i mornara, i stvorila neponovljivi i vječni brend – Chanel.

coco chanel 2 w724 Da li bi Koko Šanel postala slavna i uspešna da nije bila...sama?

Izvor: wannabemagazine.com