Osam sati ujutru. Dok se probijate kroz zavejano dvorište, shvatate da auto više ni ne možete da prepoznate, jer ga je snijeg poptpuno prekrio. Minus, zaledila se i brava. Sada već nervoza počinje da uzima danak jer znate da ćete ukoliko za 15 minuta ne upalite auto, sigurno zakasniti na posao.

Pažljivo pročitajte ova uputstva:

1. Ukoliko se brava zaledila, polako je zagrijavajte upaljačem kako bi se led otopio. Nakon dva-tri minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste sprečile ovaj problem kupite tečnost „vd 40” koju ćete uveče nanijeti na bravu. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar.

Glicerin izbjegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere.

2. Ukoliko su se vrata zaledila, probajte da zaštitite ruke peškirom ili krpom i polako lupkajte kako bi led popucao.

3. Ukoliko nije veliki minus, napunite flašu toplom (nikako vrućom) vodom i polako polijte  bravu, vrata i šoferšajbnu.

4.  Kada uđete u auto, upalite motor i uključite ventilaciju da duva ka prozorima. Za to vrijeme izađite napolje i dobro očistite krov i šoferšajbnu od snijega i leda. Bilo bi zgodno da uvijek pri ruci imate metlicu i špatulu kako bi lakše obavile ovaj dio posla. Svakako bi na vrijeme trebale da nabavite sprej koji će za samo nekoliko sekundi da otopi led i time vam uštedi dosta vremena. Ove zgodne spravice mogu se kupiti u svakoj bolje opremljenoj benziskoj pumpi i u prodavnicama auto-opreme za 400 dinara, a trajaće vam cijele zime. Kada pođete u nabavku odmah kupite dva ovakva spreja, a jedna neka vam stoji u kolima.

5. Vrlo je bitno da dobro očistite snijeg sa krova i haube jer se može dogoditi da preostali snijeg u toku vožnje padne na špoferšajbnu i ugrozi vam sigurnost.

6. Auto bi trebalo da se odmah upali, ukoliko vergla, vjerovatno postoji problem sa akumulatorom.

7. Akumulator je dio vozila koji je najosjetljiviji na niske temprature. Zato je prije zime bitno u servisu provjeriti stanje akumulatora kako biste izbjegle jutarnje cupkanje po hladnoći pored automobila koji neće da startuje. Znajte da akumulator star šest i više godina je već ušao u starost i treba ga provjeriti u servisu, pa ako ima potrebe zamijeniti ga novim. Ovaj dio uvijek mora da ima dovoljno struje da se motor statuje. Ako imate problem pri jutarnjem startu, vrijeme je za provjeru, dopunu ili eventualno zamjenu ovog dijela.

8. Kada se akumulator isprazni imate dvije opcije: jedna je da zamolite nekog da vam pogura automobil, mada je u to u zimskim uslovima priličan problem jer je napolju klizavo. Ipak ako riješite da startujete motor na “gurku”, mijenjač prebacite u drugu ili treću brzinu. Druga opcija je srtartovanje motora pomoću kablova, što nikako ne bi trebalo da radite suviše često, a pogotovo ne same, već potražite stručnu pomoć.

9. Kada ste startovale automobil, sljedeći problem na koji možete da naiđete je zavejani parking.

Potrudite se da dobro očistite prostor oko točkova. Ukoliko počnu da „šlajfuju”, krenite iz druge brzine, krenite u rikverc i lagano zaljuljajte automobile pomoću kvačila i gasa.

Ne zaboravite da prilagodite brzinu, koristite zimsku opremu i da održavate veće rastojanje nego obično kako biste mogle da zakočite na vrijeme.

KAKO DA SE NA VRIJEME PRIPREMITE I IZBJEGNETE OVE PROBLEME

– Nabavite glicerin i namažite ga na kedere
– Sipajte tečnost „vd 40” u bravu kako se ne bi zaledila
– Nabavite sprej protiv leda
– Obavezno kupite tečnost za vjetrobrane, i odmah kupite dvije boce, a jednu uvijek držite u automobile
– Kupite sprej protiv magljenja stakla. Ukoliko vam ovo ne riješi problem, provjerite filtere kabine
– Ukoliko nemate garažu, cerade su odlično rješenje

Izvor: zena.blic.rs