Broj građana koji platu opterećuju robnim kreditima kako bi sebi priuštili luksuznu robu konstantno raste, pa u radnjama koje imaju skuplju robu ne misle kako pronaći kupce.

Kako bi priuštili luksuzne parfeme, nakit, satove ili skuplju garderobu mnogi građani zadužuju se toliko da često opterete veći dio plate.

U jednoj parfimeriji su nam potvrdili da je sve veći broj kupaca koji kupuju na otplatu.

“Dajemo kredite na tri rate. S jedne strane imamo kupce koji uzimaju sredstva za higijenu na otplatu, a s druge ljude koji uzimaju original parfeme koji koštaju po 200 KM”, rekla nam je jedna prodavačica u parfimeriji u centru grada.

Skupe stvari na otplatu

Dodaje da su česti kupci koji uzmu po nekoliko parfema na otplatu. Zimske jakne po cijeni od 400 KM i više ili čizme od čak 600 KM vrlo lako pronađu put do korisnika.

“Skuplje jakne i torbe uopšte nije teško prodati. Ko ne može da kupi za keš, uzima takve stvari na otplatu, a ugovore imamo sa nekoliko firmi”, kažu prodavačice.

I u banjalučkim zlatarama roba se daje na kredite, ali iznos cijene mora biti veći od 200 KM.

“Uz kartice određenih banaka dajemo robu na šest, 12 ili 24 rate. Za firme s kojima imamo sklopljen ugovor robu dajemo na tri mjeseca i iznos robe treba da bude iznad 200 KM”, rekli su u jednoj zlatari.

Ispunjavanje želja

Sociolozi smatraju da se kupuje ono što se nameće kao neophodno.

“Nije važno na koji način se kupuje, već da se kupi. Takve stvari se nameću kao neophodne. Trgovine, banke i čitava ekonomska produkcija nude čovjeku da kupi i uvijek nađu način kako da proture i kreiraju potrebu čovjeku. Prisutna je kultura da se troši unaprijed, neostvareno i nezarađeno”, ističe Ivan Šijaković, sociolog.

U Pokretu potrošača RS kažu da je kupovina na rate način da se ispune neke želje.

“Ljudi tako ispunjavaju prohtjeve i želje. Prevazilazi se faktor nemanja novca i ide na taj način. Ako građani opterete platu, a nemaju druge izvore ko će da finansira kućne troškove življenja, onda to nije dobro. U tom slučaju to je neodgovorno i neracionalno trošenje”, rekao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Krađe

U jednoj od radnji u centru grada rekli su da na skuplju robu moraju dobro da paze zbog krađa.

Bilo je slučajeva krađe raznih stvari, uglavnom kvalitetnih. Prošle sezone jedna gospođa ukrala je kožne rukavice, da bismo kasnije čuli da je zaposlena i na jako dobroj poziciji”, ispričala je jedna od prodavačica.

Izvor: Nezavisne