Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promjena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neprijatni mirisi, emotivne blokade i iznenadni izlivi emocija.

Tradicionalna vedska znanja iz medicine – ajurveda, tretiraju tijelo kao cjelinu, a ne kao skup dijelova. U skladu sa ajurvedskim učenjima, jedini živeći dio nas samih je atma, odnosno duša. Sve što se ispoljava na fizičkom nivou je zapravo izraz duše koji se reflektuje kroz tijelo – to je mantra indijskih ljepotica.

Osjećanja u atmi će se tako odraziti i na našem licu ili tijelu i komunicirati preko naših čula. Zdravlje znači postizanje i održavanje harmonije između svih elemenata tijela:

“Ajurveda nas uči da harmonija između čulnih organa, uma i Malasa (otpadnih materija) dovodi do opšte dobrobiti i zdravlja. Međutim, tu nije riječ samo o fizičkom procesu. Svaki put kada našem sistemu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže” – kaže dr Anil Kumar, ljekar ajurvedske medicine i hirurgije.

Osnova tradicionalnog pristupa zdravlja jeste da nadoknadi ono što nedostaje ili da umiri ono čega ima previše.
Ajurveda savjetuje Swasthavritha sistem sa nizom uputstava kojih se treba pridržavati kako bismo podržali svoje zdravlje. Mnoge stvari radimo pogrešno, jer ne vodimo računa:

“Često pijemo hladnu vodu ljeti dok ajurveda savjetuje da se i tokom ljeta i tokom zime pije topla ili mlaka voda. Cilj je da se stabilizuje termički sistem našeg tijela kako bi ono moglo normalno da funkcioniše” – navodi Kumar.

Da biste umanjili stres, ajurveda savjetuje duboku meditaciju i praktikovanje joge. U ajurvedi dobar život zapravo znači živjeti život u harmoniji. Ravnotežu možemo naći kroz praktikovanje Osam udova joge kao i pridržavajući se razrađenog tradicionalnog ajurvedskog sistema.

Ajurvedska masaža i Pinda Sweda

Cio Ajurvedski sistem je zasnovan na konceptu koji se odnosi na tri tipa energije (Tridoshe) koje su osnova psihosomatskog postojanja čovjeka. Tri doše su zadužene za regulisanje ravnoteže, energije i materije u našem organizmu: kada su u skladu, mi ne možemo da ih primjetimo i osjećamo se dobro sami sa sobom.

Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promjena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neprijatni mirisi, emotivne blokade, iznenadni izlivi emocija i slično.

Ajurvedske tehnike masaže (postoji preko 2000 različitih tehnika) omogućavaju da se vratimo sebi i primimo poruku koju nam naše tijelo šalje. Masaža, odnosno limfna drenaža Pinda Sweda izvodi se pindama (platnene vrećice punjene smjesom začina i ljekovitog bilja) koje služe za tamponiranje i energetsko masiranje cijelog tijela.

Cilj masaže je balansiranje energetskih centara koji služe kao aktivatori energije. Limfna drenaža pindama blagotvorno djeluje na čitav organizam. Postiže se relaksacija i pročišćavanje na svim nivoima, kao i intenzivno zagrijavanje tijela i podizanje vitalne energije.

Šminka i njega kože

“Indijke su karakteristične po intenzivnoj šminki. Njima je važno da se boje uklapaju sa garderobom i da je svaki dio lica našminkan precizno i oštrijim linijama” – kaže šminkerka Svetlana Sremčević.

Izvor: stil.kurir.rs