Najpopularnije kompozicije sa aktuelnog repertoara svih svjetskih orkestara kao što su uvertire opera Volfganga Amadeusa Mocarta “Figarova ženidba” i “Travijate” Đuzepea Verdija te još mnogo prekrasnih kompozicija klasične muzike očekuje publiku u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ovim riječima direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević najavljuje novogodišnji koncert koji će biti održan 14. januara u 12 časova.

Posebno je srećan, kako je rekao, jer će njihov nastup imati priliku da gleda publika širom Republike Srpske, a za direktan prenos koncerta zadužena je Radio Televizija Republike Srpske.

– Poslije godinu dana pauze Banjalučka filharmonija sa zadovoljstvom i ponosom održava koncert. To je naš  četvrti novogodišnji koncert koji će biti održan zahvaljujući naporima Ministarstva prosvjete i kulture RS i Gradske uprave Banjaluke. Raduje me što će svi građani koji uživaju u umetničkoj muzici moći da nas čuju – kazao je Otašević.

Orkestar će nastupiti pod dirigentskom palicom šefa Banjalučke filharmonije Vanese Kremenović, kojoj će se ovaj put na sceni pridužiti i gost, direktor i dirigent Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Ana Zorana Brajović.

– Zahvaljujući sporazumu o programsko-tehničkoj saradnji koji je Banjalučka filharmonija potpisala sa Narodnim pozorištem u Beogradu Ana Zorana Brajović biće gost koncerta i dirigovaće nekoliko kompozicija – objasnio je Otašević.

U martu ove godine neki od članova Banjalučke filharmonije predvođeni Vanesom Kremenović putuju u Beograd, gdje će Kremenovićeva dirigovati Orkestrom Narodnog pozorišta Beograd.

– To je dobar projekat koji mi priželjkujemo u budućnosti s obzirom na to da će naši mladi imati priliku da nastupaju sa iskusnim profesionalcima na nekim od najzahtevnijih muzičkih scena u regionu – istakao je Otašević.

Dodatnu glasovnu čaroliju ovom koncertu daće i gosti solisti, među kojima su prvakinja Opere Narodnog pozorišta Beograd Snežana Savičić, Aleksandar Saša Petrović kao i fenomenalni soprani iz Banjaluke, Miljana Brezičanin i Lidija Pajić.

Izvor: glassrpske.com