Na rijeci Vrbas u Banjaluci danas nije održano tradicionalno plivanje za Časni krst zbog visokog vodostaja, pa su prijavljeni takmičari jednoglasno odlučili da pobjednik bude Zoran Kovačević /32/ iz Banjaluke.

Kovačević je čamcem prebačen sa obale do sredine Vrbasa, odakle je otplivao do bogojavljenskog krsta, a potom se vratio u plovilo, koje ga je prevezlo nazad na obalu.

krst casni
Prijavljeni takmičari jednoglasno odlučili da pobjednik bude Zoran Kovačević iz Banjaluke

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem darivao je Kovačevića zlatnikom, a ostale prijavljene takmičare – njih oko 40 prigodnim darovima.

Kovačević, koji je šesti put učestvovao u plivanju za Časni krst, zahvalio se kolegama na ukazanoj časti i poručio da su svi zajedno pobjednici.

“Ovo posvećujem svim kolegama, koji su jednoglasno odlučili da ja doplivam do Časnog krsta”, rekao je Kovačević novinarima.

Navodeći da je Vrbas izuzetno jak i da mnogo nosi, Kovačević je naglasio da je bila dobra odluka nadležnih da svi prijavljeni plivači ne ulaze u vodu.

Sveštenik u Hramu Hrista Spasitelja Zoran Pajkanović rekao je novinarima da je da je ronilački klub zbog nabujalog Vrbasa procijenio da plivači ne ulaze u vodu.

“Svi prijavljeni učesnici su međusobno izabrali pobjednika, koji je zaplivao i uzeo Časni krst, tako da smo i ove godine ispoštovali ovom Bogom blagoslovenu tradiciju“, rekao je Pajkanović.

Plivanju za Časni krst prethodila sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koji je služio vladika Jefrem, nakon čega je gradskim ulicama prošla litija do rijeke Vrbas.

Izvor: Srna