Nema žene koja se nije suočila sa određenim ginekološkim problemom. Dokaz za to su i mnogobrojna pitanja koja su u proteklih nekoliko mjeseci pristizala u našu redakciju, upućena dr Zolaku, ljekaru zaposlenom na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Prenosimo vam odgovore i savjete ginekologa Zolaka koji su bili česta tema, ali i one koje bi svaka djevojka/žena trebala da zna…

1. Pojačano “Bijelo pranje” (sekret)

bijelo pranje
Pojačan sekret – problem većine žena

 

Kada je o sekretu riječ, svaka žena treba da zna da ne postoji standardizovana norma koja bi se mogla primijeniti na sve žene, bilo da se radi o  količini, gustini, ili mirisu. Naprosto, sve ovo varira od slučaja do slučaja, i ono što se nekoj ženi učini oskudno, drugoj bi bilo obilno. Ili, kad je miris u pitanju, ono što je nekome neugodno, nekom drugom je normalno. 

Međutim, sekret je fiziološki pojačan u sljedećim slučajevima:

  • Ukoliko imate upalu 

  • U vrijeme ovulacije (sredinom ciklusa)

  • U trudnoći 

Sam sekret se nema potrebe liječiti, dok god nema nekih pridruženih simptoma ili znakova, koji upućuju na upalu, poput svraba, crvenila, otoka, žarenja, pečenja ili boli. Tada treba da uradite briseve koje vam se nakon ginekološkog pregleda odrede, da biste se podvrgli liječenju.

 U drugom i trećem slučaju, nema potrebe da se opterećujete, jer se nakon ovulacije sve vraća u normalu, a sama količina sekreta će se vratiti u normalu i nakon poroda, kao što to biva u najvećem broju slučajeva. 

Šta učiniti ukoliko imate problema sa pojačanim sekretom?

Soda bikarbona je dobro rješenje za pomenuti problem, jer neće izazvati nikakve štetne posljedice, pod uslovom da se ne pretjeruje sa upotrebom. Napraviti plitku kupku sa sodom bikarbonom u kojoj biste sjedili 15-20 minuta ili natopite tampon sa vodenim rastvorom sode bikarbone, uz napomenu da tampon ne bi trebao ostati u vagini duže od 10 minuta. I u jednoj i u drugoj varijanti, dovoljna su dva do tri ponavljanja kroz dva do tri dana. 

Još jednom napominjemo da ne biste trebali često koristiti sodu bikarbonu, jer, s obzirom na to da je ona bazna stanica, smanjuje kiselost vagine, što pogoduje razvoju gljivica. 

2. Kako se računaju dani ciklusa?

plodni dani
Menstrualni ciklus nije samo period krvarenja

 

Menstrualni ciklus nije samo vrijeme krvarenja, već sve ono vrijeme između početka jednog menstrualnog krvarenja, i početka sljedećeg.

Dakle, prvi dan krvarenja je prvi dan ciklusa, i tako redom…

3. Šta su mikrocistični jajnici?

Mikrocistični jajnici predstavljaju samo termin koji opisuje građu jajnika pri UZV pregledu, i znači da jajnici imaju veći broj folikula u ranoj fazi razvoja nego što je to uobičajeno. Otprilike svaka 4-5 žena ima takvu građu jajnika, i to im ne zadaje nikakve probleme.

Policistični jajnici (PCO sindrom) predstavljaju samo varijaciju građe jajnika. Mikrocistična i policistična građa jajnika su ultrazvučni termini, a da li će nekad preći u nešto ozbiljnije, poput PCOS, ne može se znati.

Ako nemate nekih znakova koji upućuju na poremećenu hormonsku ravnotežu (prekomjerna težina, pojačana maljavost, masna koža, neredovne menstruacije, poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju), nema potrebe da se  brinete oko toga. U slučaju da imate nešto od gore pomenutog, vjerovatno se radi o policističnim jajnicima, koji zahtijevaju dalje pretrage i liječenje. Dakle, da biste bili sigurniji o čemu se radi, potrebno je uraditi UZV pregled (izmjeriti volumen jajnika i broj folikula) i hormonski status, ali i provjeriti šećer u krvi i inzulin, jer se inzulinska rezistencija sve češće sreće kod žena koje imaju PCOS.

4. Da li djevojke koje nisu imale seksualne odnose treba da idu na ginekološke preglede?

ginekoloski pregled2
Svaka žena, bila seksualno aktivna ili ne, treba da ide na ginekološke preglede

 

Ukratko, trebaju ići na pregled. Svakako da djevojke koje nisu imale seksualne odnose spadaju u manje rizičnu grupu za dobijanje raka grlića materice, iz razloga što tu vrstu karcinoma izazivaju najčešće HPV virusi, koji se prenose seksualnim putem.

Ali, valja napomenuti da grlić materice nije jedino na šta se obraća pažnja pri ginekološkom pregledu. Pored njega su tu tijelo materice i jajnici, kao i jajovodi, koji se pregledaju ultrazvukom, preko trbušnog zida.

Inače, PAPA bris, koji se i radi zbog ranog otkrivanja promjena na grliću, se može uraditi i djevojkama koje nisu imale odnose, uz obazriviji pristup, i sa manjim spekulumom, mada se to prilično rijetko dešava u praksi. Dakle, periodični pregledi se preporučuju svim ženama, bez obzira na to da li su seksualno aktivne ili ne.

Odlazak ginekologu se preporučuje jednom godišnje, i tom prilikom se rade rutinske pretrage, poput pregleda, utrazvuka i standardnih briseva. Mislim da je to najmanje što svaka žena može da uradi za svoje zdravlje, u ovom slučaju zdravlje ginekoloških organa, i da nije nešto od čega bi, zbog bilo kojeg razloga, trebalo da zazire. 

5. Da li je neophodna kontracepcijska  zaštita u menopauzi?

Od menopauze nema bolje kontracepcije. Menopauza, prosto rečeno, znači prestanak funkcije jajnika, i posljedičan izostanak menstrualnog krvarenja. Kako je za trudnoću neophodna vitalna jajna ćelija, koju je kod menopauzalnih žena gotovo nemoguće dobiti, i sama trudnoća dolazi u domen nemogućeg.

Ženama se inače preporučuje da, po ulasku u menopauzu, koriste neki vid kontracepcije do isteka godine dana bez menstruacije.  

Međutim, valja spomenuti i to da se treba i dalje čuvati od nekih infekcija koje se prenose seksualnim putem, te se u određenim situacijama preporučuje korištenje kondoma, koji su najefikasnije sredstvo za sprečavanje istih.

6. Da li je bolna ugradnja spirale?

spirala

Ugradnja spirale nije bolna, i u najvećem broju slučajeva traje nepun minut. Mala nelagodnost postoji zbog manipulacije instrumentima, ali zbog kratkotrajnosti same procedure, spomenuta nelagodnost se može zanemariti. Preporučuje se da uradite vaginalni i cervikalni bris prije same aplikacije spirale, da bi se izbjeglo eventualno unošenje infekcije u matericu.

Više o ovoj temi smo već pisale: Kako se stavlja spirala

Vaša pitanja i dalje možete slati na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com , a dr Zolak će vam na njih odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.