Zbog promjena kroz koje nam tijelo prolazi i zbog divljanja hormona, tokom trudnoće nam je potrebna malo drugačija njega kose. Otkrivamo vam sve što treba da znate kad je u pitanju njega kose u trudnoći.

kosa u trudnociTrudnoća donosi mnoge hormonalne promjene ženskom tijelu. Inače stabilan protok hormona u trudnći izaziva emocionalne i fizičke transformacije koje najčešće utiču na zdravlje kose kako kod trudnica tako i kod novopečenih mama.

Iako su ove promjene trenutne i uglavnom sve se vrati na staro ubrzo nakon porođaja ženama je veoma važno da onda kad su ranjive i osjetljive dobro izgledaju. Ako vas zanima šta je normalno u trudnoći kad je u pitanju kosa, čitajte dalje.

Zašto nastaju promjene?

Kad niste trudni kosa na glavi raste u regularnom ciklusu. Svaka dlaka raste otprilike 1,2 cm mjesečno od 2-6 godina, nakon toga rast prestaje na nekoliko mjeseci, nakon čega kosa opada i pravi mjesto za novu kosu koja treba da naraste. Svaka promjena u nivou estrogena bilo da je uzrokovana trudnoćom, kontracepcijskim tabletama, spontanim pobačajem ili odbijanjem bebe od sisanja može uticati na zdravlje kose.

Deblja kosa, tokom trudnoće vjeruje se da nivo estrogena produžuje fazu rasta kose dok smanjuje fazu kada kosa ne raste. To objašnjava pojavu gušće i bogatije kose kod trudnica, a mnoge su posvjedočile da im je inače „poslušna“ kosa tokom drugog stanja bila potpuno van kontrole.

Masna i valovita kosa. U zavisnosti od vaših genetskih predispozicija tokom trudnoće proizvodnja prirodnih ulja na vlasištu može da se pojača ili smanji u skladu sa hormonalnim promjenama na taj način uzrokujući da inače ravna kosa postane valovita ili suva kosa postane masna.

Nekoliko savjeta vašeg frizera može vam pomoći da pravilno njegujete kosu tokom trudnoće. 

Opadanje kose nakon poroda

Woman losing hair on hairbrush

Nakon što beba stigne, većina mladih majki očekuje da će se sve vratiti u normalu brzinom munje, ali razmislite još jednom. Jedna od prvih neugodnosti koje možete doživjeti kad je u pitanju kosa nakon porođaja jeste njeno nekontrolisano opadanje, ali ne paničite.

Opustite se to je normalno jer se nivo estrogena želi naglo spustiti na nivo na kom je bio prije trudnoće. Gubitak kose nakon poroda je sasvim normalan kod većine žena, jer pad estrogena uzrokuje fazu prestanka rasta kose. Ovaj period opadanja kose može trajati mjesecima, ali morate imati na umu da je to privremeno.

 

Ako vam je kosa odjednom postala lomljiva, suva ili opada, evo šta možete uraditi:

  • Provjerite nivo hormona i da li se ispravno hranite. Iako gubitak kose u trudnoći, ne mora da znači da vam nedostaje vitamina ili nutrijenata, problem može biti čisto hormonalni, ali vi ipak provjerite sa ljekarom za svaki slučaj. Treba da se uvjerite da li dobijate ispravan balans hormona i dobro izbalansirane ishrane bogate voćem, povrćem i mineralima. Određeno povrće i minerali sadrže flavonoide antioksidante koji podstiču rast kose i spriječavaju gubitak folikula kose. Gubitak kose u trudnoći može izazvati nedostatak gvožđa kao i loša apsorpcija.
  • Izbjegavajte frizure koje izvlače i čupaju kosu kao što su konjski rep, čvrste pletenice i uvojci.
  • Izbjegavajte sušenje kose vrućim vazduhom iz fena kao i upotrebu pegle i uvijača za kosu. Najbolje bi bilo da vam se kosa suši na vazduhu.
  • Izbjegavajte često pranje kose jer na taj način ispirate sva prirodna ulja  što može izazvati suvoću. Dva ili tri šamponiranja nedjeljno će biti sasvim dovoljna za vrijeme trudnoće i u periodu nakon poroda.
  • Budite nježni prema svojoj kosi, češljajte je češljevima širokih zubaca.
  • Nemojte se naglo odlučivati za previše kratke frizure tokom trudnoće jer vam duga kosa poslije poroda može pomoći da vam lice izgleda mršavije ukoliko ste nabacili koji kilogram viška.
  • Posavjetujte se sa frizerom i odaberite frizuru koja je lagana za održavanje i koja vam, neće oduzimati puno vremena, to će vam dobro doći i tokom trudnoće, a poslije poroda posebno.

Izvor: lifepressmagazin.com