U banjalučkoj Osnovnoj školi “Ivo Andrić” danas je počeo 22. Svetosavski šahovski turnir mladih “Banjaluka 2015” na kojem učestvuje oko 100 osnovaca iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Turnir, koji organizuje Šahovski klub “Mala rokada”, igra se u sedam kola po švajcarskom sistemu u četiri konkurencije – dječaci i djevojčice od prvog do petog i od šestog do devetog razreda.

Za 12 najbolje plasiranih takmičara u svim konkurencijama generalni sponzor turnira Hipo Alpe Adria banka dodijeliće po 50 KM, što će biti uplaćeno na štedne knjižice.

Predsjednik Šahovskog kluba “Mala rokada” Ostoja Kremenović rekao je Srni da turnir ima izuzetnu ulogu u promociji šaha, te napomenuo da su mnogi uspješni šahisti prošli ovaj turnir.

“Ovo je doprinos da se šah što više približi školama i da u saradnji sa nadležnim republičkim organima pokušamo animirati odgovorne da se usmjere u tom pravcu”, istakao je Kremenović.

On je naglasio da šah doprinosi razvijanju onih oblika mišljenja koja mogu biti korisna za druge nastavne predmete i ukupan razvoj mladih.

Kremenović je zaključio da su mladi zainteresovani za šah, te podsjetio da je tradicija šaha u Srpskoj velika imajući u vidu da je Banjaluka bila meću “jačim” gradovima u bivšoj Jugoslaviji, koja je bila druga svjetska sila u šahu.

Izvor: Srna