Radnici banjalučkog “Kosmosa” najavili su da će u ponedjeljak protestovati u parku “Mladen Stojanović” jer još nisu dobili nijednu od 15 plata koje im firma duguje, zbog čega su prije više od mjesec stupili u štrajk.

Na taj potez su se odlučili nakon što na sastanku sa predstavnicima uprave preduzeća i Vlade RS, koji je održan u četvrtak, nije postignut dogovor.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Kosmosa”, koja okuplja više do polovine radnika, Željko Nikolić kaže da su zahtjevu za isplatu plate za decembar 2013. godine dodali i zaradu iz januara 2014. i zahtjev za smjenu kompletne uprave preduzeća.

– Iz uprave kažu da u martu treba da potpišu ugovore koji su presudni za firmu, ali mi u to ne vjerujemo. Nismo dobili ni uvjerenje da će plata biti uskoro. Zbog svega toga smo odlučili da počnemo protest u parku – rekao je Nikolić.

Vršilac dužnosti direktora “Kosmosa” Dragan Ilić rekao je da postoji problem u vezi sa transferom novca koji ovom preduzeću treba da stigne iz Sudana.

– Vjerujem da ću u nedjelju imati informaciju šta je problem i da ćemo pronaći rješenje – kazao je Ilić.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS su rekli da je komisija koju je ministar imenovao završila analizu stanja u ovom preduzeću i sačinila detaljnu informaciju koja je upućena Vladi RS.

– Očekujemo da će Vlada razmatrati ovu informaciju na prvoj narednoj sjednici – kazali su u Ministarstvu.

Radnici “Kosmosa” u štrajku su od 22. decembra 2014. godine.

Izvor: glassrpske.com