Banjalučanin Luka Brković, bokser i kik bokser KBK Sveti Georgije iz Banja Luke, dobio je profesionalnu licencu od poznate svjetske asocijalcije WBA i time dobio mjesto na svjetskoj profesionalnoj bokserskoj rang listi. U Minhenu je krajem mjeseca januara učestvovao na spektakularnoj noći boksa za titulu Interkontinentalnog prvaka svijeta, gdje je postigao zapažene rezultate.

kbkLuka Brković je u Njemačkoj imao dvije profesionalne borbe i obje je riješio u svoju korist. Prvu borbu je dobio nokautom u drugoj rundi, a u drugom meču je savladao iskusnog hrvatskog bokseraJosipa Jalušića. 

– Luka je ukrstio rukavice sa bokserom koji je mnogo stariji od njega i koji iza sebe ima bogatu bokserku priču, odnosno bio je sparing partner braći Kličko (trenutni svjetski prvaci u 3 od 4 najpoznatije svjetske bokserske asocijacije) i poznatom profesionalnom bokseru Feliksu Šturmu (Felix Sturm). U četvrtoj rundi je dva puta bacao na pod svoga protivnika, sekunde su ga dijelile da i svoju drugu pobjedu ostvari nokautom, međutim gong je spasio Jalušića – rekao nam je predsjednik KBK kluba Sveti Georgije, Duško Zorić. 

Mladi Brković je prvak Bosne i Hercegovine u kik boksu u disciplini low kick za 2013. godinu i u K-1 za 2014.

– U Njemačkoj je za samo dva meča dobio veliku popularnost i simpatije publike, a tamnošnji mediji su sve to ispratili – kaže Zorić. 

Zorić je izrazio zahvalnost prijateljima koji su omogućili da banjalučki KBK učestvuje na pomenutoj velikoj bokserskoj priredbi, promoterima WBA asocijacije za svijet, Saši Lukiću i Saši Miloševiću koji žive i rade u Minhenu. 

– Lukić i Milošević posjeduju svjetsku licencu za promotere u boksu i preko našeg kluba “Sveti Georgije” su iskazali zainteresovanost da pruže šansu svim mladim, perspektivnim borcima koji žele da se pokažu u inostranstvu. 

petkovic
Alexander Petković sa promoterima za boks u WBA asocijaciji, Sašom Lukićem i Sašom Miloševićem

Titulu Interkontinetalnog prvaka svijeta u WBA asocijaciji osvojio je Aleksander Petković (Alexander Petkovic), pobjedivši amerikanca Rejmonda Očijengu (Raymond Ochieng) u meču od 12 rundi.

– Meč između Petka i amerikanca je bio prava poslastica za ljubitelje boksa. Borba je bila neizvjesna; Amerikanac je imao mnogo nedozvoljenih udaraca, ali to nije spriječilo Petka da borbu privede kraju onako kako je najbolje za njega i sve nas koji smo navijali za njega svim srcem – zaključuje Zorić.