Vjetar, hladnoća i agresivni UV zraci itekako utiču na vašu kožu na velikim nadmorskim visinama. Upravo zbog toga, tokom boravka na planini, neophodna je dodatna zaštita svim izloženim dijelovima tijela, posebo licu.

Velike hladnoće

Hladnoća i suvi planinski vazduh isušuju kožu i čine je još osjetljivijom u dodiru sa sunčevim zracima. Velike razlike u temperaturi vani i unutra  dodatno pogoršavaju situaciju uništavajući zaštitni hidrolipidni film kože.

Problemi se u ovakvim uslovima javljaju na svih tipovima kože, ali posebno na osjetljivoj koži koja se lako nadraži. Najteže posljedice trpi suha koža podložna kuperozi (rozacea). Takođe, ne treba zaboraviti da je područje oko očiju i usana posebno osjetljivo na štetne faktore hladnoće i sunca.

UV-filteri i hranjivi sastojci

Tokom boravka na planini, osnovno pravilo je neprestano koristiti kremu sa visokim faktorom zaštite od UVA i UVB zraka – od 15 pa naviše, zavisno od tipa i osjetljivosti kože. Niži faktor zaštite možete odabrati jedino ako vam je koža već osunčana.

Osim zaštitnih filtera, kreme koje koristite u planinama moraju biti bogate hranjivim sastojcima. Tako će djelovati i kao zaštita od hladnoće: izolacijom kože od niskih temperatura, sačuvaće joj mekoću i vlagu.

  • Ako se bavite trčanjem na skijama više ćete se znojiti, pa koristite vodootpornu kremu.
  • Zaštitna se krema nanosi na kožu prije izlaska na snijeg, kako koža ni u jednom trenutku ne bi bila nezaštićena.
  • Ako imate običaj skidati šal i sunčati se, ne zaboravite kremom zaštititi i vrat.
  • Ostajete li satima na skijaškoj stazi, ponesite kremu sa sobom i nanosite je svaka dva sata.
  • Jako osjetljiva koža sklona pucanju mora uvijek biti zaštićena proizvodom s najvišim zaštitnim faktorom.
  • Dječja je koža još ugroženija, jer djetetov imuni sistem još nije do kraja razvijen.