Ginekološki problemi zaokupljaju pažnju svake Banjalučanke, doduše u manjoj ili većoj mjeri. Bez obzira na dostupnost informacija putem tehnoloških sredstava i masovnih medija, svaka zrela žena želi, iznad svega, da svoju nedoumicu riješi tražeći odgovor od stručnog lica.

Donosimo vam nekoliko važnih ginekoloških savjeta i činjenica koje je dao dr Aleksandar Zolak, ljekar zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije, a na molbe naših čitateljki.

1. Najbolji vidovi kontracepcije poslije poroda

kontracepcija
Spirala se ne preporučuje u prvih godinu dana nakon poroda

 

Kada se govori o kontracepcijskim metodama, najčešće korištene su kondomi, hormonske kontracepcije (pilule) i spirala. Posebno ću nešto reći o posljednja dva vida kontracepcije. 

Hormonska kontracepcija ima neka ograničenja koja treba imati na umu prilikom donošenja odluke. Tako, postoje kombinovane pilule, koje sadrže u sebi i estrogen i progesteron, koje se najčešće koriste, kao i one koje sadrže samo progesteron.

Ove prve, kombinovane, ne bi trebale koristiti dojilje u prvih šest – sedam mjeseci, jer estrogen može preko mlijeka izazvati neželjene efekte kod bebe.

Ove druge, progesteronske, mogu se koristiti odmah, jer nemaju uticaja na dojenje. Pod odmah mislim da početak kontracepcije sa navršena otprilike dva mjeseca od poroda, jer se tada može očekivati prva menstruacija kod većine žena.

Postoje i depo preparati, npr. Depo Provera, koji se daju putem injekcije, i koji pružaju zaštitu nekoliko mjeseci. Za bilo koju vrstu pilula da se odlučite, prije nego što počnete sa uzimanjem, potrebno je uraditi nekoliko rutinskih testova kako bi se ustanovilo da jetra i bubrezi funkcionišu uredno, kao i da nema nekih cirkulatornih problema koji bi mogli uticati na poremećaj sa zgrušavanjem krvi.

Što se spirale tiče (Pročitajte i: Kako se stavlja spirala), i ona se može staviti odmah, ali se mora računati da su u tom slučaju komplikacije, iako rijetke generalno, ipak nešto češće nego kod kasnijeg stavljanja. Pod komplikacijama mislim na perforaciju materice prilikom stavljanja spirale, i ispadanje spirale nekad nakon stavljanja iste. Kako je ožiljku na materici potrebno 10-12 mjeseci da se u potpunosti organizuje, spiralu je najbolje staviti nakon isteka tog perioda.

Dakle, ukoliko ste se tek porodili, preporuka je kondom ili hormonska terapija do isteka pomenutog vremenskog intervala, a potom spirala.

2. Da li je neophodno čekati 6 mjeseci od pobačaja do novog začeća?

Ako je u pitanju jedan mised ab, bez komplikacija, nema potrebe da čekate 6 mjeseci do iduće trudnoće. Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se pričeka taj period, rezultati brojnih istraživanja su pokazali da, u takvim slučajevima, nekog benefita od čekanja i nema.

 U međuvremenu, ako planirate ostati u drugom stanju, možete početi piti takozvane prenatalne vitamine i minerale, posebno folnu kiselinu, da biste što spremnije dočekali željenu trudnoću.

3. Da li će poslije carskog reza i sljedeći porod biti carski rez?

carski rez
Kod nas je zaživjela praksa “Jednom carski rez – uvijek carski rez”

 

Kod nas je posljednjih godina zaživjela praksa “jednom carski rez – uvijek carski rez.” Za ovo postoji više razloga u koje ne bih sada ulazio, a najveći od njih je bojazan da bi u toku narednog poroda, prirodnim putem, moglo doći do rupture (pucanja) materice na ožiljku od prethodne operacije. U stvarnosti se to pucanje izuzetno rijetko dešava, što zbog same anatomije i fiziologije materice, što zbog intenzivnijeg nadzora takvih porodilja.

Isto tako, u svakodnevnoj praksi se dešavaju i prirodni porodi nakon carskog reza, mada dosta rijetko, jer takav završetak poroda zavisi prvenstveno od akušerskog nalaza (koliko je otvoren grlić, da li je očuvan vodenjak, kakve su kontrakcije) pri dolasku u rađaonu, potom od procjene ginekologa koji vodi porod, i na kraju od želja same porodilje (malo koji ginekolog će, i pored dobrog akušerskog nalaza, insistirati na prirodnom završetku ako porodilja insistira na carskom rezu).

Da rezimiram, ako ne budete izrazili želju za prirodnim porodom, gotovo sigurno će se i naredna trudnoća završiti carskim rezom, otprilike sedam dana prije termina.

4. Da li porodilja koja je liječila strabizam može isključivo carskim rezom da se porodi?

Posljednjih godina carski rez se počeo praktikovati kod trudnica sa visokom dioptrijom. Logika iza ove prakse jeste ta da je kod takvih trudnica došlo do promjena u anatomiji oka, i da u nekim slučajevima, prilikom napinjanja, može doći do određenih oštećenja unutrašnjih struktura.

Naponi povećavaju pritisak, između ostalog, i u glavi, a kako se taj pritisak prenosi i na unutrašnjost oka, u istom može dovesti do ozbiljnih oštećenja, poput ablacije retine (odljubljivanja mrežnjače). Ako u vašem slučaju nema promjena u anatomiji oka i njegovoj unutrašnjosti, nego je problem u slabosti vanjskih mišića, koji su nekad i korigovani operativnim putem, mišljenja sam da nema potrebe za carskim rezom.

5. Da li miom unutar zida materice može uzrokovati poteškoće u trudnoći?

Kod mioma je bitna veličina i lokalizacija.

Generalno, miomi manjih veličina (na primjer, 22*25mm) ne bi trebali da zadaju neke probleme u samoj trudnoći. S druge strane, ako su lokalizovani ispod endometrija mogu otežavati ostanak u drugom stanju, jer mijenjaju neke fiziološke mehanizme unutar endometrija, koji služi za prijem oplođene jajne ćelije.

stomak zene

Veći miomi ( 5, 6, 7 cm ) ne predstavljaju problem ako su lokalizovani „negdje sa strane“ na tijelu materice, odnosno kada nisu na putu bebi u toku poroda.

Isto tako, valja napomenuti da miomi u toku trudnoće, zbog povećane količine određenih hormona, imaju tendenciju rasta, u nekim slučajevima prilično veliku, te i na to treba obratiti pažnju prilikom redovnih ginekoloških problema u tom periodu.

6. Da li se defloracija može desiti i prstom, bez penetracije muškog polnog organa?

 Ako je bilo krvarenja, gotovo sigurno je došlo do oštećenja himena, a u  kojoj mjeri je oštećen se ne može reći bez ginekološkog pregleda. Ako se gubitkom nevinosti smatra cijepanje himena (a smatra se), koje po pravilu prati manje ili veće krvarenje, onda se može reći da je došlo da razdjevičenja.

Vrijedi spomenuti da postoji nekoliko varijacija u građi himena- neki su deblji od drugih, neki čvršći, a neki elastičniji. Isto tako, postoji više varijacija kada govorimo o veličini i obliku otvora na njima (veći, manji, okruglasti, polumjesečasti, trakasti, više manjih otvora). Zbog svega ovoga se ne može bez pregleda znati u kojoj mjeri je himen oštećen, ili „proširen“, kao ni da li će se prilikom nekog budućeg seksualnog odnosa ili manipulacije koju navodite, ponoviti krvarenje koje prati defloraciju.

seks

7. Da li je moguće ostati u drugom stanju putem analnog seksa?

Ovdje je riječ o jednom od sistema u organizmu svake osobe, koji se zove digestivni sistem, i služi prvenstveno za unos hranjljivih materija, i eliminaciju produkata probave. Šta god uđe, i na koji god kraj tog sistema uđe, ne može dovesti do trudnoće, jer je trudnoća (ako isključimo raritete poput vanmaterične-abdominalne, u trbušnoj duplji trudnoće) rezervisana za reproduktivni sistem.

Da rezimiram, odgovor je ne – nije moguće ostati u drugom stanju na takav način.

Vaša pitanja i dalje možete slati na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com , a dr Zolak će vam na njih odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pročitajte i: Pitale ste dr Zolaka