Duga ženska kosa uvijek je bila simbol magične ženske ljepote, eterične i vilinske. Žensko oslobođenje od stereotipa, praćeno je modnim trendovima, a pošto se moda stalno mijenja i na ovaj ili onaj način vraća, duga kosa nikada nije bila potpuno aut. Duga, sjajna, svilena ili kovrdžava, zdrava ženska kosa bilo koje boje i dalje izaziva divljenje i uklapa se u sve modne trendove.

Ali, kada je duga kosa preduga i da li onda i ostali epiteti dobijaju prefiks pre, odnosno, da li je onda prelijepa i predivna, ili je ipak samo pretjerano duga?

Mišljenja se razlikuju, kao i ukus. Preduga kosa svakako nije praktična za održavanje, ali kad vidite kosu koja pada ispod struka, čistu, sjajnu, raskošnu i vilinsku, zastane vam dah.

Preduga kosa umije da bude i duža od koljena, ali nećete odoljeti želji da je dodirnete, ako je ugledate na nečijoj glavi i da izrazite svoje divljenje i čuđenje i postavaljate banalna pitanja kad stupite u razgovor sa vlasnicom preduge kose. Svakako ćete je pitati koliko dugo pušta kosu da raste, koliko je često pere, koliko joj vremena treba da je osuši i koliko farbe utroši, ako se farba. I da li joj smeta i koliko često uopšte ima priliku da je nosi puštenu i kako je vezuje i čime se i koliko dugo češlja.

duga kosa2

“Ljepota se hrani sama sobom” piše u jednoj Markesovoj knjizi u opisu predivne, preduge crvene kose i to je nešto najpoetičnije i najtačnije ikada rečeno o preljepoti koja vas ispunjava gotovo religioznim osjećanjima. Isto divljenje osjećate u Luvru i Ermitažu i pod noćnim nebom na planini pokrivenoj snijegom, gdje nepomična blistavost pod vama i nad vama čini da pojmite beskraj kroz samo jedan njegov bljesak koji vam se otkriva malom i ništavnom u kosmosu i ranjava vam srce divljenjem i čuđenjem pred ljepotom toliko većom od svega što možete da zamislite.

Poznajete li taj zanos? Od koga osjećate da vam se srce širi toliko da ćete poletjeti poput balona, a suze naviru iz izvora koji nadilazi dubinu običnih osjećanja. Mislite da je pretjerano govoriti o religioznim osjećanjima pred prizorom predivne preduge kose? Onda vas ljepota nikada nije omela i ostavila bez daha, otvarajući vam oči za prizore božije riznice u koje smrtnici mogu da zavire samo kad ih ljepota potrese i uznese.

Morate biti slijepi, pa da to ne uviđate.

preduga kosa Preduga kosa: Prelepota ili totalno aut?

Ljudsko djelo se u arhitekturi i umjetnosti izjednačava sa manifestacijama prirode koje nas uzdižu iznad obične ljudskosti, kroz divljenje i zahvalnost – osjećanja koja nas oplemjenjuju i čine svjesnim božanske intervencije u našem ograničenom postojanju. Ne oklijevajte da se prepustite divljenju, nema ničeg pretjeranog u tome.

Ništa predivno ne može biti totalno aut, jer nadilazi pojmove trenda, mode, trenutnog i dominantnog shvatanja ljepote, pa je tako preduga, prelijepa kosa van svake stilske procjene. Znate kad je vidite, po tome što želite da je dodirnete i osjećate da biste mogli da je gledate satima.

Izvor: wannabemagazine.com