Kada shvatite da vam nema kofera vi najčešće alarmirate sve na aerodromu ne bi li ga odmah našli. Ipak, vjerovali ili ne, ima i onih koji se nikada ne jave, te su aerodromi postajali prenatrpani izgubljenim prtljagom. Baš u tome jedna porodica vidjela je unosan biznis…

Aerodromske vlasti ne uspijevaju uvijek da pronađu vlasnike zagubljenih kofera, posebno kada je riječ o prtljagu za koji ne postoji nikakav zahtjev.

Ovaj prtljag predstavlja teret za aerodrome koji moraju da ga čuvaju i skladište. Porodica Ovens iz Skotsboroa, u Alabami, u tome je vidjela unosni biznis. Početkom 1970-ih pokrenula je centra za otkup i prodaju izgubljenog prtljaga koji je vrlo brzo postigao veliki uspjeh.

U ovaj centar, između buvljaka i robne kuće, svakog dana pristiže više od 7.000 predmeta: odjeća, obuća, kompjuteri, muzički instrumenti…

Među njima se ponekad nađe i poneka neobična stvar.

Jedan od zaposlenih je tako pronašao sistem za navođenje raketa koji je pripadao američkoj vojsci i koji je, naravno, odmah vraćen vlasniku.

Sadržaj izgubljenog prtljaga se ovdje prodaje za 20 do 80 odsto od originalne cijene.

“Centar za izgubljeni prtljag” u Skotsborou je vremenom postao prava turistička atrakcija koja svake godine privuče blizu milion posjetilaca.

Izvor: prva.rs