I roditelji su “samo ljudi”, pa će svakako mnogo puta pogriješiti tokom vaspitanja svojih mališana.

1. Uskraćivanje ljubavi

Ako koristite ovu metodu svjesno, kako biste natjerali dijete da vas posluša, to će biti loše iskustvo za njega. Prijetnje tipa: “Ako odmah ne spremiš sobu, više te neću voljeti!” nikada nemojte da izgovarate.

2. Nedoslijednost

Kad mališan u prodavnici počne da bjesni dok vam saosjećajni prolaznici dobacuju razne komentare, teško je ostati smiren. Ipak, poslušajte ovaj savjet: pravila ponašanja se ne mijenjaju zavisno od raspoloženja ili mjesta gdje se nalazimo, nego ih se treba pridržavati uvijek i svugdje.

3. Uvrede i batine

Verbalno i fizičko nasilje neće dete približiti onome što želite, već će naškoditi njegovom razvoju.

4. Preopterećenje

Djeca nisu multitasking genijalci. Previše pravila i uputstava odjednom može da ih zbuni i preoptereti. Mala djeca ne mogu da rade više od jednog zadatka istovremeno.

5. Loši uzori

Pitate se zašto dijete psuje i čudno se ponaša? Odgovor na to potražite u svom ponašanju. Mališani naročito lako usvajaju loše navike od roditelja. I zato pravila koja važe za vaše dijete treba da važe i za vas.

6. Nedovoljno pohvala

Sklonilo je svoj tanjir sa stola i stavilo ga u sudoperu, a vi ne kažete ništa? Koliko god mislili da to nije “velika stvar”, za dijete će biti važno da to primijetite. Obavezno ga pohvalite kada uradi nešto pozitivno, a da vi to niste tražili.

7. Nedostatak povjerenja

Veoma je važno da imate povjerenje u najmlađe članove porodice. Samo tako mogu da nauče šta je odgovornost i razviju zdrav osjećaj sopstvene vrijednosti. Dopustite im da nešto pokušaju, čak i kada znate da će rezultat biti loš.

8. Bez upoređivanja

Svako dijete je posebno i drugačije se razvija. Osnažujte mu identitet i naučite da cijeni svoje sposobnosti i talente.

9. Pogrešna komunikacija

Ako ste stalno u sukobu sa djetetom, možda je razlog to što niste jasni u zahtjevima. Mališani najlakše razumiju kratke i jasne rečenice.

10. Pretjerana strogoća

Potpuno je normalno da u svakodnevnom životu ne teče uvijek sve po planu. Povremeno dopustite najmlađima da se izbore za sebe. Ako žele da obuju patike umjesto gumenih čizama, neće se dogoditi ništa strašno. Razmislite o tome što je zaista važno.

Izvor: prva.rs