Saznajte da li je bolje pripremati čajeve od sušenog bilja ili one iz filter kesice, koje travke se preporučuju, a koje treba izbjegavati…

Da li smijem da pijem čaj tokom trudnoće?

Da, ali uz određene mjere opeza, s obzirom na to da je dejstvo na trudnice ispitano kod malog broja biljaka.

Budite oprezni sa konzumiranjem čajeva dok ste u drugom stanju, jer postoji mogućnost da neki sastojci iz biljaka mogu da budu štetni za bebu, dok neki mogu da izazovu dijareju i lupanje srca kod trudnice, ukoliko se piju u većoj količini.

Da li je bolje da pijem čajeve iz kesice ili da ih spremam od sušenog bilja?

Oba načina pripreme čajeva imaju svoje prednosti i mane.

Čajevi u filter kesici se veoma lako spremaju, međutim u velikom broju slučajeva pored dominantne biljke, koriste se još nekoliko biljaka kako bi se poboljšao ukus. Zbog toga, prilikom kupovine, na kutiji obavezno provjerite koje su sve biljke navedene. Ovo važi i za instant čajeve.

Priprema čajeva od svježih ili osušenih trava zahtjeva malo više vremena, ali ste bar sigurni od koje biljke ste pripremili čaj. Veoma je važno prilikom ove pripreme voditi računa o količini bilja, ali i načinu pripreme. Najbolje je travke preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru da vri.

trudnica pije caj2Kada se trudnicama preporučuju čajevi?

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamjena za kafu (jedna šoljica kafe sadrži kofeina kao četiri šoljice čaja), kao jedan od načina hidratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, gripa, mučnina…

Napici od nane i đumbira olakšavaju jutarnje mučnine, matičnjak ima umirujuće dejstvo, kao i kamilica, dok šipak zbog količine C vitamina jača imunitet. Radi poboljšanja ukusa u ohlađen čaj možete dodati iscjeđen limun, limetu, narandžu ili sok od ananasa.

Bez obzira na to da li uživate ili ste „prinuđeni“ da pijete čaj zbog određenih tegoba, porazgovarajte sa svojim ljekarom o tome koje biljke bi vam on preporučio.

Koji čajevi se preporučuju trudnicama?

Nana/menta se preporučuje u slučaju nadimanja, jutarnjih mučnina, ali i za umirenje prije spavanja.

Đumbir se savjetuje u slučaju mučnina i povraćanja, ali ne bi trebalo konzumirati velike količine ovog čaja.

Matičnjak pomaže u slučaju uznemirenosti i nesanice, jer ima umirujuće dejstvo.

Kopriva
je bogata vitaminima A, C, K, kalcijumom, kalijumom, a posebno gvožđem, pa se preporučuje u slučaju anemije i kod problema sa stolicom (olakšava pražnjenje crijeva). Međutim, posavjetujte se sa ljekarom prije upotrebe.

Šipak, zbog toga što sadrži velike količine vitamina C, preporučuje se u slučaju prehlada, ali i za poboljšanje imuniteta.

Koje čajeve da izbjegavam?

Tokom trudnoće ne bi trebalo piti čajeve koji mogu da potencijalno naškode budućoj majci. Tu spadaju kantarion, hajdučka trava, hibiskus, maslačak, imela, žalfija… Međutim, ove biljke nisu štetne ako se koriste kao začin u jelima, jer se u tom slučaju koriste u veoma malim količinama.

Izvor: bebac.com