Uštedite vrijeme na sređivanju i čišćenju kuće, predlažemo da pratite naše savjete…

Ako baš i ne uživate u čišćenju ili nemate vremena postoje i mali trikovi zahvaljujući kojim će vam kuća i dalje biti blistava. Donosimo vam nekoliko savjeta.

1. Svaka stvar ima svoje mjesto

Imajte na umu da svaka stvar u vašem domu ima svoje mjesto. Organizujte se i potrudite se da je svaki put, nakon korišćenja, vratite na mjesto. Na ovaj način ćete sprečiti nagomilavanje stvari i stvaranje nereda.

2. Riješite se nepotrebnih stvari

Ako posjedujete manje stvari, imaćete i manje nereda. Riješite se svega što niste obukli ili obuli u posljednjih dvije godine, osim nekih dragih ili dragocjenih komada koje ste naslijedili.

3. Izuvajte se prije nego što uđete u kuću

Izuvanje ispred kuće/stana može biti i pomalo neobična praksa, ali ćete na taj način sprečiti unošenje prljavštine u kuću. Samim tim, nećete morati usisavati i ribati svaki čas. I da, isto tako bi bilo poželjno i da očistite šape kućnim ljubimcima prije nego ih pustite unutra.

4. Nabavite otirač

Postavite ispred ulaznih vrata otirač na kojem će gosti moći dobro izbrisati cipele. Čak i ako su planirali da ih skinu, bolje je da ih dobro izbrišu, jer na taj način neće unositi prljavštinu, a vi nećete morati odmah da čistite.

5. Nemojte ostavljati prozore dugo otvorene

Prilikom provjetravanja prostorija, pobrinite se da prozori ne ostaju predugo otvoreni, inače će se po kući početi skupljati prašina.

6. Nabavite ručni usisivač

Fantastična stvar koja će vam uštediti vrijeme. Sada ne morate svaki put paliti veliki usisivač ili hvatati metlu da biste pokupili par mrvica ili dlaka. Investicija koja je veoma isplativa.

7. Razmislite da li je pametno nabaviti kućnog ljubimca

Prije nego što nabavite krznenog prijatelja, imajte na umu da su kućni ljubimci (posebno psi i mačke) velika odgovornost. Dobro razmislite da li želite da se te odgovornosti prihvatite. Ako niste još uvijek spremni za čišćenje dlaka po cijeloj kući, onda nabavite kućnog ljubimca koji nema krzno, kao što je, na primjer, ribica.

8. Ručajte na pravom mjestu

Bitno je da imate jedno, određeno mjesto na kojem ćete objedovati – kuhinja, trpezarija ili dnevni boravak – pa tu “ceremoniju” uvijek obavljajte na tom mjestu. Takođe, nemojte raditi više stvari prilikom objedovanja, jer ćete (vrlo vjerovatno) zaprljati sve oko sebe.

Izvor: lisa.rs