Izgradnja vodovoda u naselju Tunjice, koja se izvodi u sklopu KFW projekta, neće biti završena u aprilu, do kada je i bio posljednji rok, nego će radovi potrajati još nekoliko mjeseci. Prema novim rokovima, domaćinstva će dobiti vodu do avgusta.

Naime, do pomjeranja termina za završetak izgradnje primarnog i sekundarnog vodovoda u naselju Tunjice došlo je zbog najviše vremenskih neprilika.

“Svi radovi na rezervoarima trebalo bi da budu uskoro završeni, nakon čega će biti izvršena testiranja na vodonepropusnost. Za rezervoar od 5.000 kubnih metara gradimo zidove. Za rezervoar od 3.000 kubika gotovi su svi grubi građevinski radovi. Pored toga, problem stvara i firma koja obavlja usluge nadzora”, rekao je projekt menadžer poslovne jedinice firme “Ludvig Fajfer” Josip Križanac.

Ta firma je lider konzorcijuma “Ludvig Fajfer” – “Hidrokop” – “Niskogradnja” na projektu vrijednom 17,5 miliona evra, a koji finansira KFW banka.

Dodao je da se trenutno izvode zidarski i radovi na montaži mašinske opreme.

Zbog niskih temperatura za ovo doba godine, ograničeno je vrijeme izvođenja radova”, naglasio je Križanac.

Kašnjenje radova i probijanje datog roka za završetak lota 2 na Tunjicama potvrdio je i rukovodilac jednog od izvođača radova, preduzeća “Niskogradnja”, Nenad Majstorović, ističući da su uzrok učestale snježne i kišne padavine.

“Glavni radovi na izgradnji vodovoda na Tunjicama već neko vrijeme stoje zbog loših vremenskih uslova”, istakao je Majstorović.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je upoznat s tim da radovi na Tunjicama neće biti završeni u aprilu.

“Radovi ne idu dinamikom kojom smo planirali, zbog vremenskih neprilika, ali očekujem da budu završeni do kraja jula. Izvođači su potpisali aneks ugovora u kojem stoji da oni snose troškove kašnjenja i plaćaju nadzorni organ za onaj dio roka koji su probili”, rekao je Novaković.

Dodao je da grad nije ni prihvatio nadzorni organ, firmu “DICIW”, te da s njom nema potpisanog ugovora.

Očekujemo da ćemo probleme sa tom firmom uskoro riješiti, odnosno fakture koje je dostavila Gradskoj upravi za ovaj projekat. Iznos je iznad onog što smatramo da treba platiti”, naglasio je Novaković.

Dodao je da je grad nadzornom organu poslao dopis u kojem je jasno precizirano šta je po mišljenju gradskih vlasti prihvatljivo, a šta nije.

Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže počela je prije tri godine.

Radovi

Josip Križanac je istakao da su radovi na lotu 1 i lotu 3 završeni još prošle godine, a izvodilo ih je preduzeće “Hidrokop”.

S obzirom na svu dosadašnju problematiku na projektu, mislim da bi svi učesnici projekta trebalo da budu zadovoljni što je više od 80 odsto radova realizovano i što je kraj radova vidljiv i realan”, rekao je Križanac.

Izvor: Glas Srpske