Internacionalni Dan žena se u mnogim zemljama svijeta obilježava svake godine 8. marta. To je dan kada žene slave svoje uspjehe bez obzira na podjele, bilo etničke, nacionalne, jezičke, kulturne, ekonomske ili političke. Na taj dan obično se prisjećamo svih velikih žena koje su omogućile da danas budemo tu gdje jesmo i razgovaramo o neiskorišćenim potencijalima koji će možda dočekati buduće generacije žena.

Srećan vam 8. mart!

Kako je sve počelo?

Prvi Internacionalni dan žena obilježen je davne 1909. godine, 28. februara u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke partije, a godinu dana kasnije organizovana je Međunarodna konferencija žena koja je prethodila sastanku Druge socijalističke internacionale, iste godine u Kopenhagenu. Tada su njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložile proglašavnje Međunarodnog Dana žena kao dan borbe za ravnopravnost i žensko pravo glasa. Već naredne godine 18.3 1911. godine ovaj dan je obilježen u državama Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj što se tada smatralo velikim uspjehom. Širom tadašnje Austro-Ugarske organizovano je preko 300 demonstracija da bi se skrenula pažnja na rodnu neravnopravnost.

Za obilježavanje ovog dana odabran je 19. mart jer je na taj dan pruski kralj obećao da će ženama odobriti pravo glasa još davne 1848. godine. Iako je ovo obećanje pružilo ženama nadu, on ga nije ispunio. Iz tog razloga proslava Dana žena 1913. godine pomjerena je na 8. mart i to se nije mijenjalo do dan danas. 1913 – 1914. godine Dan žena je postao mehanizam za proteste protiv Prvog svjetskog rata. Kao dio mirovnog pokreta Dan žena obilježio se i u Rusiji, posljednje nedjelje u februaru (8. mart po julijanskom kalendaru). Odmah nakon Oktobarske revolucije Aleksandra Kollontai službeno je zatražila od Lenjina da se Dan žena i službeno obilježava što je ovaj odobrio.

ruze

UN je skrenuo pažnju na neravnopravnost polova 1975. godine koju je prozvao Internacionalnom godinom žene, tada su sazvane i prve konferencije o pravima žena u Meksiko sitiju, a generalna skupština UN-a je 8. mart i zvanično proglasila Danom za ženska prava, a dvije godine kasnije i Danom međunarodnog mira.

Danas, 8.mart je izgubio na svom značaju, postao je Dan crvenih karanfila i jeftinih proslava po firmama iako bi trebalo da predstavlja dan borbe za ravnopravrnost, dan kada su žene odlučile izaći iz patrijarhalnih okvira i zatražiti jednaka prava kao i muškarci. Upravo zbog svih tih hrabrih žena koje su nam obezbijedile ovo što danas imamo i u čemu uživamo nemamo prava da omalovažavamo i banalizujemo ovaj praznik.

Clara Zetkin - 100 Jahre Frauentag

Iako je mnogo toga urađeno za ravnopravnost polova još uvijek postoje zemlje u kojima su žene obespravljene i nemaju jednaka prava kao muškarci. I dan danas u većini razvijenih zemalja žene primaju između 30-40 odsto manju platu od muškaraca za isti posao, na šta je skrenula pažnju i Patricia Arquet u svom fenomenalnom govoru na dodjeli Oskara. I dan danas žene su često žrtve zlostavljanja. Ženama se od malih nogu pod nos poturaju vrijednosti koje ih uče da treba da budu lijepe i poslušne, da brinu o kući, djeci i svom muškarcu.

Izvor: lifepressmagazin.com