zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Neredovne menstruacije

1. Pitanje: Poštovani, često imam problem sa neredovnim menstruacijama. Radila sam nalaze i pokazali su da imam povišen prolaktin, te sam dvije godine bila pod terapijom sa Yazz tabletama čime je ovaj problem i riješen. Međutim, posljednja  četiri mjeseca nisam uzimala terapiju, te tako nije bilo ni menstruacije. S obzirom da još ne planiram trudnoću da li mi preporučujete da nastavim sa uzimanjem tableta? U kom periodu bih trebala da počnem ponovo da ih pijem? Unaprijed hvala! M.L. (26)

Odgovor: Prolaktin se luči u hipofizi, i povišene vrijednosti se ne koriguju kontraceptivnim pilulama. Ako su se vrijednosti unormalile, vjerovatno je bio u pitanju prolazan poremećaj, i, što se toga tiče, trebalo bi samo povremeno provjeravati vrijednosti istog.

Što se neredovne menstruacije tiče, možete nastaviti piti pilule poslije pauze od nekih šest mjeseci, s tim da biste prije toga  trebali otići na ultrazvučni pregled, na kome će se, uz stanje jajnika, vidjeti debljina endometrija(sluzokože  materice). Nakon pregleda, vrlo je vjerovatno da će vam biti propisane tablete koje poslije desetak dana uzimanja
izazivaju ljuštenje endometrija, tj. krvarenje koje se može nazvati menstrualnim.

Polni odnosi u periodu uzimanja vaginaleta

2. Pitanje: Poštovani, moje pitanje je da li su dozvoljeni polni odnosi tokom uzimanja vaginaleta, konkretno: Neo-Penotran Forte. Ništa mi doktor nije rekao na tu temu, a nisam se ni sjetila pitati. J.S. (27)

Odgovor: Ako su u pitanju uobičajene infekcije gljivicama ili bakterijama, tj. one kod kojih nije potrebno liječenje partnera, dozvoljeni su odnosi. Mislim da je to u pitanju i kod vas. Neo penotran, ili neke druge vaginalete, ne pravi razliku u ovom slučaju, jer se po pravilu vaginalete stavljaju pred spavanje, kada se završe sve dnevne
aktivnosti, da ih tako nazovemo.

Hormonalni nalazi i policistični jajnici

3. Pitanje:  Poštovani, imam problem sa kašnjenjem menstrucije: na početku oko petog dana, a posljednju godinu čak i do 10 dana, ne izostaje, ali uvijek kasni.

Takođe, imam pojačanu maljavost u predjelu lica, podlaktice, lumbosakralnog dijela leđa. Prije mjesec dana sam uradila ginekološki pregled i rečeno mi je da imam policističan desni jajnik (cista 28mm).

Ginekolog mi je uključio terapiju Diane 35, u trajanju od dva mjeseca.

Radila sam takođe neke hormone: LH 57.8, Estradiol 92.51,Testosteron 0.78, Prolaktin (8h,11h,13h): 713-674 654,Kortizol (8h,16h i 24h): 840-272-398,ACTH 36,TSH 1.630,fT4 21,DHEA-S 541.3, Insulin ( 0 i 120
min.) : 11.57-13.77.

Zbog povišenog kortizola, radila sam dex screenig: Kortizol 26; Dex I : Kortizol 14 .

Takođe sam uradila magnet hipofize: sela normalne veličine, intaktinih zidova, bez ekspanzivnih promjena. Postkontrastno se u lijevom režnju hipofize izdvaja hipodenzna promjena veličine do 4 mm. Stalak diskretno pomjeren u desno bez patomorfoloških promjena signala. Prisutan normalan T1 hipersignala neurohipofize.

Zaključak : Nalaz govori u prilog mogućeg mikroadenoma hipofize. Endokrinolog mi nije uključio nikakvu terapiju zbog povišenog kortizola i prolaktina, rekao mi je da za sad pijem samo terapiju ginekolaga i da poslije 2 mjeseca dođem na kontrolu  sa nalazom LH,FSH,PRL U 8H,11 testosteron. Zanima me Vaše mišljenje o svemu
navedenom, unaprijed hvala? M.T. 22 god.

Odgovor: Dijagnoza policističnih jajnika se ne može postaviti samo ako jedan jajnik ima policističan izgled. U Vašem slučaju nisam siguran ni da je to u pitanju, jer navodite da ste imali jednu cistu od 28mm.

Pojačana maljavost i neredovne menstruacije mogu ići u prilog policističnom ovarijalnom sindromu, i sa tim bi se trebalo pozabaviti nakon što endokrinolog isključi neki drugi eventualni uzrok hormonskog disbalansa, na prvom mjestu mikroadenoma hipofize, a potom i poremećaja u funkciji nadbubrežne žlijezde. Dakle, za sada je najbolje
postupiti po savjetu endokrinologa, i nadati se da neće biti ozbiljnijih problema sa te strane, a potom se obratiti ginekologu zbog rasvjetljavanja situacije sa policističnim jajnicima.

“Rebrasti” kondom uzrok krvarenja?!

4. Pitanje: Tokom odnosa sa dečkom, u jednom momentu primijetili smo da krvarim, a zatim i jedan mjehur koji je iskočio napolje iz vagine, koji se ubrzo počeo povlačiti nazad unutra, a narednih dana se samo crvenio bez krvarenja, dok se nije smirilo skroz. Takođe, nije boljelo. Sljedeći put se pojavio isti mjehur, ali mnogo manji i bez krvi. Nikad ranije se to nije dogodilo, i nisam imala nikakvih problema tokom odnosa. Pri tome smo oba puta koristili ‘rebrasti’  kondom, i to po prvi put, ranije smo uvijek koristili obične glatke kondome. Da li je on mogao izazvati sve ovo, ili je u pitanju nešto drugo? Hvala. D.M. (24)

Odgovor: Na osnovu ovih informacija ne mogu donijeti neki konkretniji zaključak, te smatram da trebate otići na ginekološki pregled, na kojem će se vidjeti da li, eventualno, postoji neki problem u statici karličnog dna, ili prednjeg zida vagine, zbog čega se javlja to što ste opisali, a podsjeća na neki oblik blažeg spada prednjeg ili zadnjeg zida vagine. Ovo su rijetki slučajevi u vašim godinama, te smatram da nije ništa ozbiljno u pitanju. U međuvremenu, ako sumnjate da je do opisanog problema doveo rebrasti kondom, najbolji savjet koji vam mogu dati je da ponovo probate sa običnim, i uporedite rezultate.