zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Hormonska terapija

1. Pitanje: Poštovani dr Zolak, prije dvije godine sam imala miom i hiruškim zahvatom mi je odstranjena materica i lijevi jajnik. Htjela bih Vas pitati za hormonsku terapiju, odnosno da li bih trebala uzimati hormone, koje i kada? Unaprijed hvala! D.M. (45)

Odgovor: Ako je preostali jajnik funkcionalan, a trebalo bi da jeste, nema potrebe za supstitucionom terapijom. U pravilu je dovoljan jedan jajnik da održi potreban nivo „ženskih“ hormona u organizmu. Da biste bili sigurni da je sve u redu, trebate otići na ginekološki ultrazvučni pregled, i u laboratoriji provjeriti vrijednosti sljedećih hormona- LH, FSH, Estradiol, Progesteron.

Remifentanil anestezija

2. Pitanje: Poštovanje, trenutno sam u 11 nedjelji, druga trudnoća, prva završena prirodnim porodom, porođaj dug i težak, 21 sat u rađaonici. Interesuje me anestezija koju ste spomenuli u odgovoru jednoj čitateljki, da mi pojasnite jer sam jako malo podataka mogla da pronađem na internetu. Remifentanil anestezija? P.T (24)

Odgovor: Metoda prvog izbora za bezbolan porod je epiduralna analgezija. Ova metoda se izvodi tako što se uvede cjevčica u epiduralni prostor, između trećeg i četvrtog, ili četvrtog i petoj slabinskog pršljena. Kroz ovu cjevčicu se nastavi davati analgetik  poslije inicijalne doze, u zavisnosti od potrebe, tj. u zavisnosti od povratne informacije koju daje sama porodilja. Epiduralna analgezija je zastupljenija u svijetu od drugih vrsta analgezije, i samim tim sigurnija. Kada se prestane sa davanjem analgezije, efekti iste se osjete još nekih sat, do dva vremena.

S druge strane, Remifentanil se daje po pravilu onda kada postoje kontraindikacije za epidural (prethodne operacije u predjelu kičme, trombocitopenija, heparinska antikoagulantna terapija). Radi se opioidnom analgetiku, nekih 200 puta potentnijem od morfijuma, i način aplikacije je intravenski. Vrijeme djelovanja je otprilike 8 minuta, znači dosta kraće od epiduralne analgezije, te se i monitoring porodilje mora intenzivnije sprovoditi zbog samog kupiranja bola, ali i zbog češćih komplikacija koja ova vrsta analgezije nosi sa sobom. Jedina nedvosmislena prednost Remifentanila je intravenski način aplikacije, tj. on se ne daje u međupršljenski, epiduralni prostor. I, još jedna informacija koja može biti od koristi je ta da je cijena obe navedene analgezije ista u Univerzitetskoj bolnici.

Blizanačka trudnoća i jak pritisak u dnu stomaka

3. Pitanje: Poštovani doktore, ulazim u 12-tu nedjelju trudnoće, na redovnoj kontroli sam bila prije 7 dana, doktor je rekao da je sve uredu, ali povremeno osjetim jak pritisak u dnu stomaka, pa me interesuje da li je to normalno? Na samom početku sam imala komplikacija (krvarenje, pa sam primala injekcije progesterona).Trudnoća je ostvarena IVF postupkom i upitanju je blizanačka trudnoća. Od terapije koristim utrogestan i folnu kiselinu. Unaprijed hvala na odgovoru. N.D (22)

Odgovor: Iako je u pitanju blizanačka trudnoća, mislim da je rano da bi sama trudnoća izazivala probleme te vrste. Materica je još uvijek male zapremine, te samim tim ne može da vrši značajniju kompresiju na okolne organe, poput mokraćne bešike, crijeva, ili krvnih sudova, i da uzrokuje tegobe, bilo u funkcionisanju tih organa, bilo izazivajući bolne senzacije istezanjem određenih ligamenata koji joj obezbjeđuju stabilnost. Ako vam je ginekolog rekao da je sve u redu, mislim da se tako treba i odnositi prema tome. Sama trudnoća je tu, urednog toka, i nebitno je sada da li je do nje došlo IVF postupkom ili prirodno.

Ono što možete očekivati za nekih mjesec dana, kada materica postane veća, su pomenute nelagodnosti, poput povremenih bolnih senzacija, osjećaja pritiska, budući da tada materica veličinom prerasta malu karlicu, i prelazi u trbušnu duplju, istezajuci ligamente i potiskujući okolne organe.

Blizanačka trudnoća se klasifikuje kao trudnoća sa većim rizikom od jednoplodnih trudnoća, i zbog toga se prema njoj i treba odnositi sa većom pažnjom, i od strane ginekologa, i od strane trudnice. Ono što vi sami možete da uradite, i što se preporučuje, je da izbjegavate bilo kakav fizički napor, naročito onaj koji povećava pritisak u trbuhu, dugotrajno stajanje, hodanje, stresne situacije.

I na kraju, treba spomenuti da je isto tako bitno da imate povjerenja u svog ginekeloga, da vjerujete u njegovu procjenu situacije, kao i da se pridržavate njegovih savjeta.

Uzroci pobačaja i ponovno planiranje trudnoće

4. Pitanje: Molim Vas, pomozite! 12. novembra sam išla na 3D UZV, data dg uterus unicornis, urađen AMH test iznosi 0.893 ng/mL i nakon toga, 13. novembra dobijam posljednju menstruaciju. Uradila sam test 13. decembra  koji je pozitivan, na pregledu mi je utvrđena trudnoća, ali i  rizik od spontanog pobačaja.  Propisuje se Dabroston 3 x1 i Depo progesteron, na 5. dan.

Decembra 29., na  redovnoj kontroli stanje se popravlja, čuju se otkucaji srca; međutim, 13. januara na pregledu otkucaji srca više ne postoje, cijeli svijet mi se srušio, prva trudnoća je u pitanju.

Mjesec dana kasnije, 14. februara rađena mi je kiretaža, ABORTUS th ergometrin 2×1 5 dana i cefalexin 4×1 14 dana, s tim da sam rh (morala sam vaditi rh antitijela koja su u redu i primila sam rhogam inekciju). A patohistološka dijagnoza RESIDUA GRAVIDITATIS FOCALIS INFLAMMATA,  desni janik je 34x32mm, a lijevi 32×21 mm.

Nakon koliko vremena smijem planirati trudnoću,  zašto se to desilo, da li će biti komplikacija i u sljedećim trudnoćama?! Ne znam više šta da radim, jedina utjeha su mi suze, kako da se trgnem… Izvinite, molim Vas na dugom postu. Hvala! A. Z.

Odgovor: Odmah da kažem, da koliko god to bilo stresno iskustvo za Vas, ili bilo koju drugu ženu, to nikako nije nešto zbog čega treba da se „ruši svijet”. Statistika kaže da se svaka peta trudnoća završi pobačajem, uz pretpostavku da bi taj procenat bio i veći da se registruju i oni pobačaji koji se dese toliko rano u trudnoći, da se i ne primijete, pošto prođu pod slikom zakašnjele menstruacije.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje još uvijek šest mjeseci pauze prije idućeg pokušaja, mada su istraživanja u međuvremenu pokazala da nikakve razlike nema u ishodima narednih trudnoća kod onih koji su čekali, i onih koji nisu. Tako da nekog razloga za odlaganje nema, možete se posvetiti tome, po mogućnosti bez, ili sa što manje stresa, jer je poznato da i stres može uzrokovati poteškoće pri ostajanju u drugom
stanju.

Kod vas ima jedan detalj, a to je uterus unikornis, koji može izazivati određene probleme (ovo pišem napamet, jer ne znam koliki, i kako je razvijen uterus), ili ponovne pobačaje, ali u nekoj većoj dobi trudnoće, jer takve materice često budu nerazvijenije od uobičajenih, pa je potrebno nekoliko trudnoća da bi se same razvile (poput svakog mišića koji se vježbom razvija) do mjere koja je potrebna da se trudnoća iznese do kraja, ili blizu kraja. Ovo ne mora da znači da je slučaj sa Vama, već samo navodim primjer iz prakse, kao nešto što se do sada dosta puta dogodilo, i potvrdilo pretpostavku. Kod vas je pobačaj nastupio dosta rano u trudnoći, i vrlo vjerovatno ovo što sam maloprije napisao nije uzrok, nego je u pitanju neki poremećaj u ranom razvoju ploda, za koje se priroda sama pobrinula da odu rano, i u potpunosti (onih dvadeset posto svih trudnoća), da ne bi dovela do većih i težih posljedica po majku u kasnijoj trudnoći, ili kod novorođenog djeteta.

Tako da, što se Vas tiče, možete odmah planirati trudnoću, i početi piti prenatalne vitamine, kao i folnu kiselinu, da bi organizam bio spremniji kada do iste dođe.